Pathologielaboratorium LabPON stapt over op digitale diagnose

LabPON in Hengelo stapt als eerste klinische pathologisch laboratorium in de wereld volledig over op digitale diagnose. Voortaan worden alle klinische histologie-casussen digitaal geëvalueerd en gediagnosticeerd.

De stap van LabPON leidt tot meer efficiëntie, een betere kwaliteit en een verhoging van de service van het laboratorium. Pathologie speelt een cruciale rol in het bepalen van het ziektebeeld, met name kankerdiagnose. Verdachte weefselmonsters worden met een microscoop onderzocht om te bepalen of het weefsel kwaadaardig is, waarna het laboratorium advies uitbrengt over de behandeling. LabPON is het grootste pathologisch laboratorium van Nederland, en brengt advies uit over meer dan 54 duizend histologische gevallen per jaar, wat neerkomt op meer dan 300.000 glaasjes met menselijk weefsel.

Door de werkzaamheden te digitaliseren, vereenvoudigt LabPON de samenwerking tussen verschillende locaties en reduceert kosten. Betere samenwerking vereenvoudigt de toegang tot specialisten, en helpt bij het delen van expertise en kennis in multidisciplinaire discussies wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere diagnose voor de patiënt, aldus FMT Gezondheidszorg.

Gepubliceerd op:  20 augustus 2015 736 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Stap gezet naar vroegtijdige diagnose voor Parkinson

Neurowetenschapper Nour Majbour heeft laboratoriumtesten ontwikkeld waarmee verbeterde diagnostiek van vroege Parkinson dichterbij komt. Dit is belangrijk omdat de diagnostiek van de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium beperkt is.

13 maart 2019382 x bekeken

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen: aandacht voor laboratoriumdiagnostiek

Op donderdag 4 april 2019 organiseert ZonMw het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Er worden diverse onderwerpen besproken die het belang van laboratoriumdiagnostiek onderstrepen, zoals de belofte van voorspellende biomarkers en het belang van data, waaronder data uit laboratoriumdiagnostiek, voor een gepersonaliseerd doseringsadvies.

25 februari 2019275 x bekeken

Promotie: Therapie op maat door laboratoriumdiagnostiek bij patiënten met tuberculose en HIV-infectie.

Tubercolose (TB) is de dodelijkste infectieuze ziekte wereldwijd. De belangrijkste risicofactor voor TB is een HIV-infectie. De behandeling van mensen met TB en een HIV-infectie is complex. Deze patiënten moeten veel medicijnen slikken, met als gevolg dat ze last kunnen krijgen van geneesmiddelinteracties. Daarnaast moeten ze hun levensstijl ingrijpend aanpassen om te genezen of de infecte te laten remmen.

29 november 2018226 x bekeken