Patiënten vrezen onverzekerbaarheid na DNA-test

Bijna twee derde van de Nederlanders vreest dat een onderzoek naar erfelijke belasting voor kanker het lastiger maakt om een levensverzekering af te sluiten. Dat blijkt uit een onderzoek door het Erfocentrum.
Van de 326 respondenten zei 64 procent bezorgd of zeer bezorgd te zijn over de invloed van de uitkomst van DNA-onderzoek op de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. Nog eens 28 procent is enigszins bezorgd.
 
Het Erfocentrum concludeert dat de regels rond levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te weinig bekend zijn. Voor verzekerde bedragen onder de 250.000 euro mogen verzekeraars namelijk helemaal geen vragen stellen over erfelijke ziekten of DNA-onderzoek. In de praktijk ligt de gehanteerde grens zelfs nog hoger.
 
Het Erfocentrum heeft met het Verbond van Verzekeraars afgesproken dat beide zich gaan inspannen om zorgverleners en het algemene publiek beter voor te lichten. Dit om te voorkomen dat mensen zichzelf onnodig de mogelijke voordelen van een erfelijkheidsonderzoek ontzeggen.
Voor meer informatie klik hier.
Gepubliceerd op:  20 januari 2015 1908 x bekeken