Personalised medicine: grote veranderingen op komst in oncologische zorg

Meer en beter toegankelijke digitale data, snellere informatie-uitwisseling, predictive genomics en laagdrempelige diagnostiek gaan de komende jaren tot grote veranderingen in de oncologische zorg leiden. Dat voorspelt Michel Rudolphie, scheidend voorzitter van KWF Kankerbestrijding.
Rudolphie ziet zeven ontwikkelingen die van belang zijn voor de transformatie van de ziekenhuiszorg: preventie, veranderende rol van de patiënt, persoonlijke behandeling en zorg, toegankelijkheid van data, technologische vooruitgang, specialisatie en centralisatie en tot slot stijgende kosten van medicijnen. 

Volgens Rudolphie met technieken als 'predictive genomics' en 'molecular biomarkers' het risico op sommige vormen van kanker al worden bepaald ver voordat de ziekte zich manifesteert. Op basis daarvan kunnen preventieve interventies worden gepleegd. Deze technieken kunnen de basis worden voor interessante nieuwe businessmodellen voor ziekenhuizen, die aansluiten op de verschuiving van disease management naar health management.

Rudolphie voorziet ook dat patiënten zelf actief aan de slag gaan met do it yourself-diagnostiek en met 'consumer-omics', oftewel informatie over eigen genoom, microbioom, proteoom. Daarnaast gaat de patiënt steeds meer naar 24/7-registratie van medische gegevens door middel van wearables. Hiervoor worden communicatiemiddelen als Facetime, Skype en allerlei apps gebruikt. Dat heeft volgens Rudolphie weer gevolgen voor onder meer de ziekenhuislaboratoria.

Therapie op maat

Omdat het besef groeit dat iedere tumor uniek is, zetten behandelaars steeds meer in op 'personalised medicine': specifiek op de patiënt toegesneden behandelingen. Algoritmes spelen daarbij een steeds belangrijker rol. Rudolphie wijst in dit verband op het digitale platform Oncofinder.com dat wordt gebruikt om op basis van genexpressie te voorspellen welk medicijn of welke interventies het meest effectief zijn.

Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  31 januari 2018 280 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gepersonaliseerde kankerbehandeling via de computer

De combinatie van een slimme formule, een nieuwe grootschalige data-analyse van tumoreiwitmoleculen waaronder de drugtargets en een webserver maakt het mogelijk dat op termijn een gepersonaliseerde behandeling voor de patiënt uit de computer rolt.

8 mei 2019739 x bekeken