Pilot toont aan: minder antibiotica door point of care-test in de apotheek

Een point of care-test voor C-reatief proteïne (CRP) in de apotheek bij patiënten met een mogelijke luchtweginfectie vermindert het aantal consulten bij de huisarts. Het gebruik van de test kan waarschijnlijk ook het aantal onnodige voorschriften voor antibiotica terugdringen. Dit meldt het Pharmaceutisch Weekblad op basis van recent gepubliceerd onderzoek.
Antibiotica worden vaak voorgeschreven bij luchtweginfecties. Deze infecties hebben echter meestal een virale verwekker en dan zijn antibiotica overbodig. In een pilot studie in North Staffordshire is de toepassing van point of care-test (POCT) voor CRP in de apotheek onderzocht.

De test werd aangeboden aan patiënten met acute hoest gedurende minder dan vier weken, die waarschijnlijk werd veroorzaakt door een lage luchtweginfectie (bijvoorbeeld met kortademigheid, pijn op de borst, een piepende ademhaling, koorts, zweten of ziek voelen). Patiënten met ernstige symptomen werden direct verwezen naar de huisarts. In totaal werden 52 patiënten geïncludeerd.
44 patiënten met symptomen van een lage luchtweginfectie ondergingen een POCT voor CRP. Van deze 44 patiënten hadden er 5 een CRP > 100 mg/ml, 4 een CRP tussen 20 en 100 mg/ml en 35 een CRP < 20 mg/ml. 95% van de personen die een POCT ondergingen, gaf aan anders naar de huisarts te hebben zullen gaan. Zij hadden verwacht van de huisarts antibiotica voorgeschreven te krijgen.

Klik hier voor meer informatie.
 

 

Gepubliceerd op:  16 juli 2018 319 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Voorzitter NVKC: diagnostiek moet altijd goed gebeuren

De laatste jaren is er een verschuiving te zien naar directere vormen van diagnostiek, zoals de mogelijkheid voor huisartsen om zelf onderzoeken uit te voeren (POCT). Er bestaan al verschillende testen waar de huisarts en zelfs de patiënt gebruik van kunnen maken. Klinisch chemici kunnen een belangrijke rol spelen om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden.

18 januari 2018452 x bekeken

Beleidsplan NVKC: waardecreatie en van binnen naar buiten

Eind december is het beleidsplan van de NVKC gepresenteerd. Het is een kort en helder document met een aantal duidelijke boodschappen die te maken hebben met het belang van aantonen van meerwaarde van de laboratoriumdiagnostiek en de rol van de labspecialist in dat kader, en oog voor ontwikkelingen zoals specialisatie en diagnostiek buiten het lab.

18 januari 2018356 x bekeken