Point of care-test zorgt voor snelle interventie

De apotheker kan met een point of care-test een verdere verslechtering van de nierfunctie helpen voorkomen en de medicatieveiligheid verbeteren.
 Aan de hand van twee casussen die zich binnen één week voordeden in Apotheek Bennekom belichten Lieke van der Werf en Harm Geers het nut van het gebruik van deze test in de apotheek.Zij berichten daarover in het Pharmaceutisch Weekblad van 14 september 2018.

De richtlijn Chronische Nierschade (CNS) uit 2018 geeft aan dat de point of care-test (POCT) niet accuraat genoeg is voor het opsporen van CNS bij patiënten met een onbekende nierfunctie. De auteurs beschrijven twee casussen waarin gebruik van een POCT heeft geleid tot het opmerken van een sterk verminderde nierfunctie door de apotheker, waarbij aanpassing van de dosering noodzakelijk was en controle en follow-up door de huisarts (en nefroloog).

Een POCT maakt een snelle interventie mogelijk door de apotheek en kan prima worden toegepast. Belangrijk is dat de apotheker vooraf een goede risico-inschatting maakt, door het verloop van de nierfunctie in het verleden te bekijken, zoals ook in deze casussen is gebeurd.

De apotheker kan via het gebruik van een POCT bijdrage aan het voorkomen van verdere verslechtering van de nierfunctie (acute nierschade bovenop chronische nierschade) en bijdragen aan het verbeteren van de medicatieveiligheid.

Klik hier voor meer informatie.
 
Gepubliceerd op:   2 oktober 2018 488 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Pilot toont aan: minder antibiotica door point of care-test in de apotheek

Een point of care-test voor C-reatief proteïne (CRP) in de apotheek bij patiënten met een mogelijke luchtweginfectie vermindert het aantal consulten bij de huisarts. Het gebruik van de test kan waarschijnlijk ook het aantal onnodige voorschriften voor antibiotica terugdringen. Dit meldt het Pharmaceutisch Weekblad op basis van recent gepubliceerd onderzoek.

16 juli 2018374 x bekeken

Voorzitter NVKC: diagnostiek moet altijd goed gebeuren

De laatste jaren is er een verschuiving te zien naar directere vormen van diagnostiek, zoals de mogelijkheid voor huisartsen om zelf onderzoeken uit te voeren (POCT). Er bestaan al verschillende testen waar de huisarts en zelfs de patiënt gebruik van kunnen maken. Klinisch chemici kunnen een belangrijke rol spelen om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden.

18 januari 2018517 x bekeken

Beleidsplan NVKC: waardecreatie en van binnen naar buiten

Eind december is het beleidsplan van de NVKC gepresenteerd. Het is een kort en helder document met een aantal duidelijke boodschappen die te maken hebben met het belang van aantonen van meerwaarde van de laboratoriumdiagnostiek en de rol van de labspecialist in dat kader, en oog voor ontwikkelingen zoals specialisatie en diagnostiek buiten het lab.

18 januari 2018405 x bekeken