Progesterontest hoort niet thuis bij huisarts

Bij vrouwen met primaire amenorroe – ze zijn ouder dan 16 jaar en een eerste menstruatie heeft nog niet plaatsgevonden – voert de huisarts voortaan geen progesteronbelastingstest meer uit. De waarde van deze diagnostische test in de huisartsenpraktijk is onvoldoende duidelijk, zo stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap in de dit voorjaar gewijzigde NHG-Standaard Amenorroe.

De indicatie komt zelden voor en is reden om door te verwijzen naar de gynaecoloog. Die zal tevens bloedonderzoek doen en een echoscopie. Voor de test moeten vrouwen gedurende tien dagen 10 mg medroxyprogesteron slikken. Treedt binnen zeven dagen na het stoppen van de medicatie een onttrekkingsbloeding op, dan is de test positief. Dat duidt op de aanwezigheid van een uterus met functionerend endometrium.

Het huisartsengenootschap stelt verder dat het opwekken van een kunstmatige cyclus met onttrekkingsbloedingen met hormonale anticonceptie, in principe niet nodig is bij vrouwen die geen behoefte hebben aan anticonceptie. Het maskeert het herstel van de natuurlijke cyclus.

 
 

 

 

Gepubliceerd op:  20 april 2018 796 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020147 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019152 x bekeken