Promotie: Betere gepersonaliseerde dosering van moxifloxacine bij tuberculose

Het behandelsucces van geneesmiddelresistente tuberculose met moxifloxacine kan verbeterd worden als dosis beter is aangepast op de patiënt.
Dat concludeert Arianne Pranger in haar proefschrift, dat zij verdedigde op 31 oktober 2018 aan het UMCG. Zij laat zien dat er verschillende factoren zijn die het effect van dit middel beïnvloeden en doet aanbevelingen hoe de juiste dosis bepaald kan worden, ook in landen zonder geavanceerde technologie.
 
Behandeling van patiënten die geneesmiddelresistente tuberculose hebben is momenteel maar bij vierenvijftig procent van de patiënten succesvol. Als de gebruikelijke geneesmiddelen voor tuberculose niet werken, wordt het antibioticum moxifloxacine voorgeschreven. Dit middel is echter niet geregistreerd voor tuberculose en de dosis die wordt gegeven is de standaarddosis die ook bij andere infecties wordt toegepast.
 
Pranger concludeert dat patiënten die gelijktijdig rifampicine gebruiken, geïnfecteerd zijn met een minder gevoelige mycobacterie en mannelijke patiënten een groter risico lopen op een te lage blootstelling. Ook de ernst van de ziekte kan een rol spelen. Een verbetering van de blootstelling kan het behandelsucces vergroten.
 
Vervolgens ontwikkelde Pranger methoden en strategieën om dosisadvies te kunnen geven op basis van de hoeveelheid geneesmiddel in bloed en hersenvocht.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   1 november 2018 370 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zorginstituut gaat adviseren over personaliseren van zorg

Bij het toepassen van geneesmiddelen wordt personalised medicine steeds belangrijker. In dat kader is moleculaire diagnostiek onmisbaar, om de effecten van een geneesmiddel te kunnen voorspellen. De Minister van Medische Zorg Van Ark heeft het Zorginstituut opdracht gegeven om regie te nemen en advies te geven om deze vorm van voorspellende diagnostiek in Nederland overal zo optimaal mogelijk in te zetten.

12 november 20201149 x bekeken

Respons op geneesmiddelen bij diabetische nierziekte beter voorspellen

Diabetische nierziekte (DN) presenteert zich in zeer uiteenlopende vormen van ziekteprogressie en complicaties. Uit recent promotieonderzoek bleek dat zowel biomarkers vóór de behandeling als veranderingen in biomarkers tijdens de eerste maanden van de behandeling patiënten konden onderscheiden die weinig of veel baat hadden van de betreffende therapie.

19 februari 20201132 x bekeken

Van massamedicijn naar geneesmiddel-op-maat

Het zal in de toekomst steeds beter mogelijk worden dat de patiënt een doelgericht geneesmiddel krijgt. De verwachting is dat deze ontwikkeling wel consequenties zal hebben voor de kosten. De Volkskrant besteedde aan deze ontwikkeling een groot artikel.

19 februari 2020266 x bekeken