Promotie: De invloed van een BRCA1/BRCA2 mutatie op overlevingskans na borstkanker’

Vrouwen met een erfelijke mutatie in het gen BRCA1 of BRCA2 hebben een sterk verhoogd risico op borstkanker. Maar heeft deze mutatie ook invloed op hun overlevingskans als ze eenmaal borstkanker hebben? Die vraag stond centraal in het onderzoek van Alexandra van den Broek. Zij verdedigde haar proefschrift op 8 mei aan de vrije Universiteit.
Van den Broek gebruikte gegevens van 6000 borstkankerpatiënten, die voor hun 50e levensjaar kanker kregen en die tussen 1970 en 2003 behandeld zijn in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland. Voor al deze patiënten testte Van den Broek en collega's met behulp van weefsel dat ligt opgeslagen in pathologische archieven of zij al dan niet een BRCA1/BRCA2 mutatie hadden. Zo kon ze, achteraf, patiënten die al jong borstkanker kregen en zo'n mutatie hadden vergelijken met patiënten die jong borstkanker kregen maar de mutaties niet hadden.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met een BRCA1 of BRCA2 mutatie binnen dit historische cohort een slechtere overlevingskans hadden dan de vrouwen zonder zo'n mutatie. Dat blijkt vooral te komen door bepaalde ongunstige kenmerken van de tumoren die ontstaan bij deze vrouwen. Vrouwen met een BRCA1/BRCA2 mutatie blijken ook een grotere kans te hebben om nogmaals borstkanker te ontwikkelen, in de andere borst dan waar de eerste tumor zat. Dit geldt vooral voor vrouwen die voor hun 40e levensjaar hun eerste borstkanker kregen. Verder blijken vrouwen met een BRCA1 mutatie vaker op latere leeftijd eierstokkanker de ontwikkelen dan vrouwen zonder deze mutatie, wat ook een deel van de slechtere overleving verklaard. Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat borstsparende chirurgie in principe ook voor borstkankerpatiënten met een BRCA1 of BRCA2 mutatie een goede keuze is.’
Gepubliceerd op:  31 mei 2017 935 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Promotie: Speuren naar genen om borstkanker te bestrijden

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de onderliggende processen die verantwoordelijk zijn voor uitzaaiingen bij een gevaarlijk type borstkanker. Zo hoopt men nieuwe mogelijkheden te vinden om de ziekte te behandelen. Dit onderzoek richt zich onder meer op de genen die een rol spelen bij het uitzaaien van bepaalde type borstkanker.

21 januari 2020639 x bekeken

Stapje voorwaarts met bloedtest voor vroegtijdige detectie borstkanker

Een eenvoudige bloedtest die borstkanker aantoont tot wel vijf jaar voordat de symptomen zich aandienen. Hiermee zouden duizenden levens kunnen worden gered. Britse onderzoekers menen zo’n veelbelovende test te hebben ontwikkeld. Zij presenteerden hun onderzoek begin november tijdens de ‘National Cancer Research Institute (NCRI) Cancer Conference’ in Glasgow.

17 januari 2020208 x bekeken

Nieuwe methode bepaalt snel effect van veranderingen in borstkankergen PALB2

Vrouwen met een genetische verandering in het PALB2-gen hebben een verhoogde kans op borstkanker. Dat was al bekend. Maar niet van alle veranderingen in het gen, ook wel varianten genoemd, is bekend wat het effect is op borstkankerrisico. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een nieuwe methode gevonden die kan helpen die vraag te beantwoorden.

5 december 2019109 x bekeken