Promotie: diagnostische tests leiden niet altijd tot gezondheidsverbetering

Het ultieme doel in de evaluatie van een nieuwe diagnostische test, is bepalen of deze test de toekomstige gezondheid van een patiënt kan verbeteren. Alleen kan een diagnostische test, de gezondheid van patiënt alleen indirect beïnvloeden; de test geeft informatie die gebruikt kan worden in het bepalen van de behandeling van patiënten.

In haar proefschrift beschrijft Loes Bertens twee methodologische uitdagingen: hoe om te gaan met de afwezigheid van een foutloze referentie standaard en hoe om te gaan met meerdere diagnoses als uitkomst in diagnostisch onderzoek. Daarnaast worden de resultaten van een diagnostische studie gepresenteerd. Deze studie laat zien dat een diagnostische test die veel nieuwe diagnoses stelt niet noodzakelijk zorgt voor een verbetering van de gezondheid van de deelnemende patiënten.

Bertens promoveert op 11 maart a.s. in Utrecht op het proefschrift: Diagnostic research in daily practice: methodological challenges and applications, bij Prof. dr. A.W. Hoes en Prof. dr. K.G.M. Moons. 

Gepubliceerd op:   4 maart 2014 760 x bekeken