Promotie: Genetische code van ziekte van Parkinson kraken

Neurowetenschapper Iris Jansen heeft vijf nieuwe genen gevonden die mogelijk een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. De ontdekking van nieuwe Parkinson-genen zorgt voor een beter begrip over wat er precies gebeurt in het lichaam bij (het ontstaan van) de ziekte en deze genen kunnen een doelwit zijn voor toekomstige medicijnen die het ziekteproces kunnen stopzetten of terugdraaien. Iris Jansen promoveert 13 juni bij VUmc.
Voor haar onderzoek heeft Jansen het DNA van ongeveer 2700 patiënten met Parkinson en 2300 mensen zonder de ziekte geanalyseerd. Zij heeft gezocht naar veranderingen in het DNA (mutaties) die vaker voorkomen bij de patiënten dan bij de andere deelnemers aan het onderzoek. Helaas is er momenteel nog geen medicijn die het ziekteproces kan stopzetten of terugdraaien. Ondanks dat men weet welke regio van de hersenen (substantia nigra) aangedaan is bij Parkinson, blijft de oorzaak hiervan onbekend. Parkinson is voor een deel erfelijk wat betekent dat DNA-mutaties het risico op het ontwikkelen van de ziekte kunnen verhogen.

Lees hier verder. 

 

Gepubliceerd op:  21 juni 2017 636 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Gen ontdekt als oorzaak ontwikkelingsachterstand bij kinderen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben het gen ontdekt dat betrokken is bij een progressieve hersenziekte die leidt tot ernstige ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Deze achterstand kan nu sneller aan de hand van de vetsamenstelling van het bloed worden vastgesteld.

6 november 201989 x bekeken

Farmacogenetica van belang bij plaatjesremmers

Genetische screening van patiënten die een coronaire stent krijgen voor een acuut hartinfarct, zorgt ervoor dat minder mensen duurdere middelen met meer bijwerkingen nodig hebben. Nederlandse cardiologen hebben het bewijs geleverd dat deze strategie veilig is.

6 november 201994 x bekeken

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019108 x bekeken