Promotie: Nieuwe inzichten in behandeling van lymfeklierkanker

Patiënten met lymfeklierkanker worden behandeld met een combinatie van chemotherapie en immunotherapie. Als de kankercellen doorgroeien, bijvoorbeeld omdat ze genetisch veranderd (gemuteerd) zijn, werkt de immunotherapie niet meer.
Daarom is er behoefte aan ontwikkeling van nieuwe immunotherapieën. Tetraspanin CD37, een eiwit dat veel voorkomt op lymfeklierkankercellen, staat momenteel in de belangstelling om te gebruiken als target in nieuwe immunotherapieën. Echter, niet alle patiënten met lymfeklierkanker zullen hier baat bij hebben, want Lotte de Winde ontdekte dat ongeveer de helft van de patiënten geen CD37 op de kankercellen hebben. Bij deze patiënten zal de nieuwe therapie de kankercellen niet herkennen en geen effect hebben.

Patiënten met CD37-negatieve lymfeklierkanker hadden slechtere overlevingskansen en hebben dus behoefte aan een andere immunotherapie. De CD37-negatieve kankercellen vertoonden verhoogde activatie van IL-6, een oplosbare ontstekingsfactor. Op basis van deze bevindingen stelt De Winde dat patiënten met CD37-negatieve lymfeklierkanker gebaat zijn bij een therapie die de verhoogde activatie van IL-6 remt.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  22 december 2017 445 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019283 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019406 x bekeken