Promotie: Op weg naar een behandeling op maat bij ontstekingen aan de kleine bloedvaten

ANCA-geassocieerde vasculitis is de naam voor een groep aandoeningen die met name ontstekingen aan de kleinere bloedvaten geven. Kenmerkend is de aanwezigheid van bepaalde antistoffen in het bloed, de ANCA’s. In recent promotieonderzoek is onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een behandeling op maat bij ANCA-geassocieerde vasculitis, en daardoor met zo min mogelijk bijwerkingen de vasculitis zo goed mogelijk te behandelen.
In de afgelopen 50 jaar is ANCA-geassocieerde vasculitis veranderd van een dodelijke ziekte naar een chronische ziekte met een veel betere levensverwachting. Dit heeft geleid tot nieuwe uitdagingen in de behandeling. Zo krijgen veel patiënten nog recidieven van de ziekte, wat leidt tot schade door de ziekte en bijwerkingen van medicatie. Hierdoor ervaren patiënten beperkingen in het dagelijks leven, zelfs na succesvolle behandeling.
 
In het onderzoek zijn onder meer de genen onderzocht die de gevoeligheid voor medicijnen, die bij de behandeling van vasculitis gebruikt worden, kunnen beïnvloeden. Het uiteindelijke doel hiervan is met behulp van deze genen de behandeling beter op de individuele patiënt af te stemmen.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   8 mei 2019 548 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nederlands kankeronderzoek bundelt krachten: diagnostiek vrij-circulerend tumor-DNA naar kliniek

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. In Nederland worden nu alle krachten gebundeld om te onderzoeken – met studies voor long- en darmkanker – hoe de techniek ingebed kan worden en meerwaarde kan brengen in de ziekenhuispraktijk. Dit wordt gesubidieerd uit het onderzoeksprogramma Personalised Medicine van ZonMw.

20 november 2018298 x bekeken

Levensverwachting Nederland stijgt minder hard

De levensverwachting bij geboorte is in landen van de Europese Unie tussen 2011 en 2016 toegenomen van 80 jaar en 2 maanden naar 81 jaar. In Nederland steeg zij van 81 jaar en 1 maand naar 81 jaar en 6 maanden. De toename in zowel Nederland als de EU is lager dan in voorgaande periodes, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

2 oktober 2018538 x bekeken

DNA sequencing voor $2 per gen?

Wetenschappers van de Universiteit van California in Los Angeles hebben – kennelijk uit frustratie over de hoge kosten van commercieel verkrijgbare testen – een ‘ gene-synthesis technology’ ontwikkeld dat onderzoekers in staat zou stellen hun eigen genen snel en efficiënt zelf te maken. Dit zou slechts $2 per gen kosten. De techniek staat nu beschreven in Science.

23 februari 2018904 x bekeken