Promotie: Optimalisatie hersenvocht biomarkers voor ziekte van Alzheimer

Recent is onderzoek gedaan naar het standaardiseren van het biomarker meetproces in het lab. Het doel hiervan is om biomarkers voor de ziekte van Alzheimer toe te kunnen passen in de kliniek.
Hoewel deze biomarkers al decennia geleden ontdekt zijn en hun klinisch nut hebben bewezen, zorgt grote variatie in de resultaten ervoor dat ze nog niet op grote schaal worden gebruikt. Eline Willemse heeft promotieonderzoek gedaan dat zich gericht op het verminderen van de variatie in de biomarker resultaten. Zij promoveerde op 18 oktober bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.
 
Zo heeft Willemse verschillende tests die voor dezelfde nieuwe biomarker van de ziekte van Alzheimer, neurogranine, met elkaar vergeleken. Zij zag dat de drie tests allemaal een verschillend peptide van neurogranine detecteerden, maar dat de klinische informatie voor differentiaal diagnoses voor de ziekte van Alzheimer hetzelfde was. Neurogranine resultaten van deze verschillende testen kunnen hierdoor nu wereldwijd naar elkaar worden vertaald. Dit onderzoek sluit aan bij de huidige trend van 'reproduceerbaarheid' en helpt om veel sneller om afkapwaardes voor biomarkers in de kliniek vast te stellen.

Klik hier voor meer informatie.
 
Gepubliceerd op:   1 november 2018 164 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Biomarkermeting in bloed helpt bij inschatten kwetsbaarheid ouderen

Verouderingsonderzoekers hebben een combinatie van biomarkers in het bloed gevonden die kan helpen de gezondheidsstatus en kwetsbaarheid van ouderen in te schatten. De bloedmeting is bedoeld als eerste stap richting een meer persoonlijke behandeling van ouderen.

2 september 20194 x bekeken

Nieuwe biomarkers voor ziekteactiviteit en effecten van vitamine B2 suppletie bij inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn darmontstekingsziekten die gekenmerkt worden door een verstoorde balans van de bacteriën in de darm. Dieetinterventies, zoals gebruik van vitaminesupplementen, kunnen gunstige uitkomsten hebben voor patiënten met IBD. Voor de beoordeling van de uitkomsten van dergelijke interventies is een invasief en belastend endoscopisch onderzoek de gouden standaard. Het is echter patiëntvriendelijker als met nieuwe, niet invasieve, biomarkers de ziekteactiviteit bij IBD en het effect van behandeling kunnen worden vastgesteld. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek.

10 juli 2019697 x bekeken