Promotieonderzoek naar verbetering bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

In december is Roosmarijn Luttmer, gynaecoloog in opleiding gepromoveerd op een onderzoek hoe de opsporing van vrouwen met een ernstig voorstadium van baarmoederhalskanker kan worden verbeterd.
Hiervoor onderzocht zij meerdere nieuwe vervolgtesten die een geschikt alternatief kunnen vormen voor de huidige vervolgtest, die wordt gedaan als een vrouw het humaan papillomavirus (HPV) bij zich draagt. Het blijkt dat nieuwe testen vrouwen in de toekomst de kans bieden om op zelf afgenomen materiaal te bepalen of zij een hoog risico hebben op baarmoederhalskanker. Daarmee behoort een bezoek aan de huisarts voor een uitstrijkje mogelijk tot het verleden.

Lees hier verder.
Gepubliceerd op:  18 januari 2018 669 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nederlands kankeronderzoek bundelt krachten: diagnostiek vrij-circulerend tumor-DNA naar kliniek

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. In Nederland worden nu alle krachten gebundeld om te onderzoeken – met studies voor long- en darmkanker – hoe de techniek ingebed kan worden en meerwaarde kan brengen in de ziekenhuispraktijk. Dit wordt gesubidieerd uit het onderzoeksprogramma Personalised Medicine van ZonMw.

20 november 2018485 x bekeken

Monitor 2017 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek zijn meer relevante afwijkingen opgespoord dan met het oude bevolkingsonderzoek, zo heeft het RIVM vastgesteld. Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnametest. De deelname ligt tot nu toe lager dan in eerdere jaren.

1 november 2018641 x bekeken

Levensverwachting Nederland stijgt minder hard

De levensverwachting bij geboorte is in landen van de Europese Unie tussen 2011 en 2016 toegenomen van 80 jaar en 2 maanden naar 81 jaar. In Nederland steeg zij van 81 jaar en 1 maand naar 81 jaar en 6 maanden. De toename in zowel Nederland als de EU is lager dan in voorgaande periodes, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

2 oktober 2018703 x bekeken