Raad voor Volksgezondheid en samenleving: aandacht voor zorg op maat

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) geeft strategische adviezen aan de overheid over te geven over het te voeren beleid. Een van de onderwerpen die het werkplan prominent aandacht krijgt, is personalisering van de zorg en geneeskunde, dus de combinatie van diagnostiek en behandeling.
De RVS richt zich op het analyseren van bestaande en het ontwikkelen van nieuwe inhoudelijke, organisatorische, sociale en ethische zienswijzen. Op wetenschappelijk gebied krijgt ‘personalisering’ van zorg en geneeskunde (diagnostiek en behandeling) steeds meer aandacht. Bij personalisering van zorg zijn professionals en instellingen erop gericht om zorg te leveren die aansluit op de wensen, waarden en mogelijkheden van de burger, rekening houdend met diens specifieke situatie. Door meer medische kennis is personalized medicine in opkomst: diagnostiek en behandeling op maat, toegesneden op elke individuele patiënt.

De RVS wijst op personalized genomics: medische behandelingen passend bij de genetische kenmerken van de persoon. Door deze toenemende kennis kan het begrip volksziekten verdwijnen, omdat ieder ziektebeeld uniek wordt.

Het is nog niet duidelijk op welke wijze en wanneer het de RVS dit oppakt.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  15 september 2017 371 x bekeken
Gerelateerde artikelen

LUMC introduceert verbeterde diagnostiek acute leukemie

De afdeling Hematologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe diagnostische methode waardoor genetische afwijkingen bij patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) uitgebreider en efficiënter vastgesteld worden. Dit maakt een betere en gerichtere behandeling mogelijk.

15 oktober 2020417 x bekeken

Aandacht voor laboratoriumdiagnostiek in kader osteoporose

Het Zorginstituut (ZiN) heeft recent het ‘Verbetersignalement ‘Zinnige Zorg voor mensen met Osteoporose’ uitgebracht. Een van de bevindingen is dat er onderdiagnostiek is. In dit rapport wordt ook aandacht besteed aan laboratoriumdiagnostiek.

10 september 2020605 x bekeken

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 2019994 x bekeken