Radar kritisch over health checks

Het televisieprogramma TROS Radar besteedde op 2 december jl. aandacht aan de “total health checks” die steeds vaker worden aangeboden. Het ging specifiek om de gezondheidschecks in de vorm van een zogenaamde Levend Bloed Analyse. De deskundigen hadden er maar één woord voor: kwakzalverij.
Blijkens de uitzending wordt er tijdens een ‘consult’ wat bloed uit de vinger op een glaasje gedruppeld, waarbij er telkens twee preparaten worden gemaakt: één levend (LBA) en één gedroogd (HLB). De ‘levende’ bloeddruppel zou veel over de gezondheid kunnen onthullen en het gedroogde preparaat zou aantonen hoe erg vrije radicalen het systeem hebben aangetast en of er voldoende antioxidanten aanwezig zijn om de vrije radicalen te onderscheppen. Klinisch chemicus Gijs de Kort van Lab West en arts-microbioloog Peter Wever van het Jeroen Bosch Ziekenhuis kwamen aan het woord en konden kort maar krachtig concluderen: kwakzalverij. 
 
Klik hier voor de uitzending.
Gepubliceerd op:  17 december 2013 1137 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020138 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019134 x bekeken