Radboud ziekenhuis start HIV-checkpoint

De afdeling Infectieziekten van het UMC St Radboud start 1 juli een HIV-checkpoint.
Tweemaal per week kunnen mensen zich anoniem laten testen op HIV. Dankzij een sneltest is de uitslag binnen 20 minuten  bekend. Iedereen die 18 jaar en ouder is, kan zich zonder huisartsverwijzing laten testen. Het UMC St Radboud is tevens HIV behandelcentrum.

Het UMC St Radboud bood de afgelopen jaren op Wereld Aids Dag al de mogelijkheid tot anonieme sneltesten. Gemiddeld maken zo’n 60 mensen hier jaarlijks gebruik van. Door de opening van het HIV-checkpoint hoopt de afdeling dat de drempel om zich te laten testen kleiner wordt, vooral voor risicogroepen.  Een HIV-test wordt normaal gesproken door de huisarts of GGD uitgevoerd, maar niet iedereen kan of wil zich bij deze instanties laten testen. De test is onder meer aan te raden als je onveilige seks hebt gehad, wanneer je zwanger wilt worden of als je met bloed van een ander in aanraking bent gekomen.

De HIV-sneltest in het UMC St Radboud wordt discreet en anoniem afgenomen door een verpleegkundig specialist van het HIV behandelcentrum. Bij een positief resultaat kan de verpleegkundige tevens alle vragen over HIV en aids beantwoorden. Kosten van de sneltest zijn €25 en worden niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Naast de HIV-test, zijn er ook SOA-testen mogelijk.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat drie op de tien mensen die met HIV geïnfecteerd zijn, dit niet weten van zichzelf. Om te voorkomen dat HIV tot ziekte leidt of dat het virus wordt overgedragen op anderen, is een test essentieel. Hoe eerder een behandeling gestart wordt, des te beter is de prognose.

 

Gepubliceerd op:  16 juli 2013 1242 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019556 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018519 x bekeken

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018530 x bekeken