Rapport KNAW: Toetsing waarde medische technologie en IVD in de zorg

De KNAW heeft vastgesteld dat er behoefte is aan goede beoordelingsprocedure voor medische hulpmiddelen, zodat waardevolle introducties niet te lang op zich hoeven te laten wachten. In een interessant en goed onderbouwd rapport wordt omschreven hoe betrokken partijen de best ‘passende’ beoordelingsmethode kunnen kiezen, afhankelijk van de soort medische technologie. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan beoordeling van testen.
Het rapport Evaluation of new technology in health care biedt de verschillende betrokken partijen concrete handvatten om te kiezen voor die methode van onderzoek die het beste past bij de betreffende medische apparatuur, ook gelet op de evaluatie na marktintroductie. Het rapport maakt duidelijk dat een one-size-fits-all benadering niet werkbaar is en er dus verschillende evaluatieroutes mogelijk zijn.
 
In het rapport wordt onderkend dat er steeds meer medische hulpmiddelen beschikbaar komen voor diagnose, behandeling en monitoring, variërend van medische robots, MRI-scanners en echoapparatuur tot infuuspompen, pacemakers, prothesen tot bloed- en urinetesten. Innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Onderzoeken of nieuwe medische apparatuur voordelen heeft, welke voordelen dat zijn en voor wie (patiënt, arts of anderen), is niet eenvoudig. Naast technische kwaliteit en veiligheid, moeten ook verschillende criteria voor gebruik en gebruikers, verwachte effecten en bijwerkingen in zo’n onderzoek tot hun recht komen, evenals verwachte kosten. Van de andere kant is het niet de bedoeling dat alle ‘mitsen en maren’ een onnodig hoge blokkade opwerpen tegen de introductie van veelbelovende medische technologie.
 
Nieuwe technologie voor de gezondheidszorg moet uiteraard niet alleen veilig zijn, maar ook werken zoals bedoeld. Dit geldt zowel voor apparatuur voor de medische praktijk als voor hulpmiddelen die zelfstandig (zonder tussenkomst van een professional) te gebruiken zijn, zoals diagnostische tests en bloeddrukmeters. Idealiter is bij de introductie bekend dat nieuwe medische technologie minstens zo goed is als wat er al op de markt is, en ook prijstechnisch interessant. Kostenoverweging is zeker geboden, gezien de omvang van de investeringen die er vaak mee gemoeid zijn: nu al zijn er circa een half miljoen verschillende hulpmiddelen (medical devices) in roulatie, van thermometers tot operatierobots.
 
Bent u geïnteresseerd in het KNAW rapport: klik hier
Gepubliceerd op:  28 januari 2015 781 x bekeken