Reactie RIVM: Nieuwe test baarmoederhalskanker goede keuze

Dat het cytologisch onderzoek na een traditioneel uitstrijkje in 2016 wordt vervangen door baarmoederhalskankerscreening door middel van een HPV-test is een goede keuze. Dat stelt Nynke van der Veen, projectleider ‘vernieuwing bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker’ van het RIVM in Medisch Contact in een reactie op het vorige bericht in deze Ezine.

De cytologisch analisten maken zich grote zorgen over een groep vrouwen die onnodig risico loopt, omdat met de nieuwe test diagnoses worden gemist. Van der Veen erkent dat met de nieuwe test kankersoorten die niet gerelateerd zijn aan het humaan papillomavirus niet worden opgespoord, zoals de protesterende analisten stellen. ’‘Bij de huidige test wordt vijftig keer per jaar bij toeval een endometriumcarcinoom vastgesteld, terwijl dit niet het doel van het bevolkingsonderzoek is. We hebben de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie gevraagd wat de consequentie is als deze gevallen niet meer bij het bevolkingsonderzoek aan het licht komen. De NVOG schat dat daardoor 3 tot 5 vrouwen per jaar overlijden. Dat we die toevalsbevindingen kwijtraken is heel ingrijpend, maar het weegt niet op tegen de veel grotere gezondheidswinst die de overstap naar de HPV-test oplevert. Die voorkomt volgens een berekening van de Gezondheidsraad 75 gevallen van baarmoederhalskanker en 18 overlijdens per jaar. Bovendien denken we dat meer vrouwen zullen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, omdat er een mogelijkheid van zelfafname komt. Een combinatie van beide testen levert geen gezondheidswinst op ten opzichte van de primaire HPV-test met, indien nodig, aanvullende cytologische test.’’ In hun petitie wijzen de protesterende analisten erop dat de invoering van de nieuwe test 75 analisten hun baan zal kosten. Ook dat erkent Van der Veen: ’’Voor het bevolkingsonderzoek worden nu zo’n 500.000 cytologische beoordelingen per jaar gedaan. Daar zijn veel analisten voor nodig. De HPV-test wordt geheel geautomatiseerd geanalyseerd en vraagt bovendien een heel andere expertise. Alleen de vrouwen die positief testen, waarschijnlijk iets meer dan 5 procent, moeten nog cytologisch worden getest. Nu wordt er getest in meer dan veertig labs en na de invoering nog maar in vijf. Dat heeft zeker personele consequenties.

Gepubliceerd op:  21 april 2015 1511 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 2019839 x bekeken

Unilabs neemt Saltro over

Diagnostiekaanbieder Saltro treedt per 1 januari 2020 toe tot Unilabs, de Europees marktleider in de diagnostiek. Door zich bij Unilabs te voegen wil Saltro anticiperen op de ontwikkelingen in de zorg in Nederland, zodat zij vernieuwingen in de diagnostiek sneller kunnen gaan doorvoeren. De NZa moet nog groen licht geven voor de overname.

5 december 2019295 x bekeken