Reactie RIVM: Nieuwe test baarmoederhalskanker goede keuze

Dat het cytologisch onderzoek na een traditioneel uitstrijkje in 2016 wordt vervangen door baarmoederhalskankerscreening door middel van een HPV-test is een goede keuze. Dat stelt Nynke van der Veen, projectleider ‘vernieuwing bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker’ van het RIVM in Medisch Contact in een reactie op het vorige bericht in deze Ezine.

De cytologisch analisten maken zich grote zorgen over een groep vrouwen die onnodig risico loopt, omdat met de nieuwe test diagnoses worden gemist. Van der Veen erkent dat met de nieuwe test kankersoorten die niet gerelateerd zijn aan het humaan papillomavirus niet worden opgespoord, zoals de protesterende analisten stellen. ’‘Bij de huidige test wordt vijftig keer per jaar bij toeval een endometriumcarcinoom vastgesteld, terwijl dit niet het doel van het bevolkingsonderzoek is. We hebben de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie gevraagd wat de consequentie is als deze gevallen niet meer bij het bevolkingsonderzoek aan het licht komen. De NVOG schat dat daardoor 3 tot 5 vrouwen per jaar overlijden. Dat we die toevalsbevindingen kwijtraken is heel ingrijpend, maar het weegt niet op tegen de veel grotere gezondheidswinst die de overstap naar de HPV-test oplevert. Die voorkomt volgens een berekening van de Gezondheidsraad 75 gevallen van baarmoederhalskanker en 18 overlijdens per jaar. Bovendien denken we dat meer vrouwen zullen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, omdat er een mogelijkheid van zelfafname komt. Een combinatie van beide testen levert geen gezondheidswinst op ten opzichte van de primaire HPV-test met, indien nodig, aanvullende cytologische test.’’ In hun petitie wijzen de protesterende analisten erop dat de invoering van de nieuwe test 75 analisten hun baan zal kosten. Ook dat erkent Van der Veen: ’’Voor het bevolkingsonderzoek worden nu zo’n 500.000 cytologische beoordelingen per jaar gedaan. Daar zijn veel analisten voor nodig. De HPV-test wordt geheel geautomatiseerd geanalyseerd en vraagt bovendien een heel andere expertise. Alleen de vrouwen die positief testen, waarschijnlijk iets meer dan 5 procent, moeten nog cytologisch worden getest. Nu wordt er getest in meer dan veertig labs en na de invoering nog maar in vijf. Dat heeft zeker personele consequenties.

Gepubliceerd op:  21 april 2015 1334 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zinnige Zorg: op zoek naar wat beter kan, ook bij diagnostiek

De afgelopen jaren is het Zinnige Zorg-programma van Zorginstituut Nederland uitgegroeid tot een programma met meer dan 20 projecten. Doel van de projecten is de kwaliteit van de zorg verbeteren en onnodige behandelingen en kosten te vermijden. Een aantal van deze projecten heeft ook betrekking op diagnostiek.

2 september 201964 x bekeken

Zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Sinds 2017 is er een set om zelf vaginaal materiaal af te nemen beschikbaar voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken. Het afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van HPV (Humaan Papillomavirus). Uit promotieonderzoek bij het Amsterdan UMC blijkt dat zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als een uitstrijkje bij de dokter.

7 juni 2019455 x bekeken

Vrije tarieven voor de eerstelijnsdiagnostiek en invoering facultatieve prestatie per 2020

De NZa heeft een aantal maatregelen genomen die er aan moeten bijdragen dat de juiste zorg op de juiste plek wordt geboden: dichtbij huis als het kan, alleen in het ziekenhuis als het moet. Daarvoor meer samenwerking tussen zorgprofessionals onderling nodig en zijn de regels voor de medisch-specialistische zorg 2020 zijn hierop aangepast.

8 mei 2019588 x bekeken