Rechter berispt microbiologen

Drie artsen-microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn begin mei 2013 op de vingers getikt door de tuchtrechter.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had de drie gedaagd omdat ze volgens de Inspectie adequater op hadden moeten treden bij de uitbraak van de gevaarlijke Klebsiellabacterie in 2010. De tuchtrechter heeft de microbiologen een waarschuwing gegeven.

Het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag heeft drie microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een berisping gegeven. De drie worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg medeverantwoordelijk gesteld voor de falende aanpak van een uitbraak van de Klebsiella-bacterie die het ziekenhuis in 2010 en 2011 trof. Tijdens de uitbraak in 2010 raakten 118 patiënten in het Maasstad Ziekenhuis besmet met een Klebsiella-bacterie die door de aanmaak van het enzym OXA-48 ongevoelig was voor nagenoeg alle antibiotica. Van de besmette patiënten overleden er 36. Van drie patiënten is vastgesteld dat ze hoogstwaarschijnlijk zijn overleden door de bacterie. Van tien andere kan niet worden uitgesloten dat de bacterie de overlijdensoorzaak was. In veertien gevallen is het zeer onwaarschijnlijk dat de bacterie een rol heeft gespeeld bij het overlijden van de patiënten. Bij de negen overige sterfgevallen is de rol van de Klebsiella OXA-48 bij het overlijden van de patiënten niet onderzocht. 

Het tuchtcollege wijst erop dat er veel niet deugde in het Maasstad Ziekenhuis. De microbiologen zijn wel de eerstverantwoordelijken, maar de schuld van het falende beleid ligt bij veel meer mensen. De microbiologen die de uitbraak onderzochten, hadden eigenlijk hun opdracht moeten teruggeven gezien de beleidscultuur in het Maasstad Ziekenhuis, zo zegt het tuchtcollege. Een berisping is een van de lichtere straffen binnen het medisch tuchtrecht. Het Tuchtcollege veroordeelt met deze straf het gedrag van de microbiologen, maar ze kunnen wel hun werk blijven uitoefenen.

Het Maasstad zegt dat er, nadat de problemen bekend werden, al maatregelen zijn genomen en dat nu alles goed op orde is. Volgens een woordvoerder is het vonnis dan ook geen aanleiding om nieuwe actie te ondernemen.

 

Gepubliceerd op:   4 juni 2013 1024 x bekeken