Resultaat kleine ziekenhuizen daalt fors

Grote ziekenhuizen zien hun omzet groeien, terwijl kleine ziekenhuizen het gemiddeld genomen financieel steeds moeilijker hebben. Dat beeld komt naar voren uit de eerste scan van de jaarrekeningen van 2015 van algemene ziekenhuizen door accountants- en advieskantoor BDO.

De jaarrekeningen van ziekenhuizen laten een vertekend beeld zien door de invoering van de integrale tarieven. Op het eerste gezicht neemt de omzet van ziekenhuizen maar liefst met 16 procent toe. Maar daar zit de omzet voor honoraria van medisch specialisten bij in. Zonder die honoraria bedraagt de omzetgroei slechts 2 procent. Opvallend is dat vooral grote ziekenhuizen groeien. Groot is in de definitie van BDO een omzet van 300 miljoen euro of meer. Dat zijn 21 ziekenhuizen. "Het lijkt erop dat grote ziekenhuizen profiteren van de concentratie van complexe zorg", stelt Chris van den Haak, partner en onderzoeker bij BDO.
 

De resultaten blijven over de hele linie redelijk op peil. Dat is opvallend, volgens BDO, want 2015 is het eerste jaar dat de vangnetten voor de overgang naar de nieuwe ziekenhuisbekostiging geheel zijn weggevallen. Alleen de 25 kleine ziekenhuizen, met een omzet kleiner dan 150 miljoen euro, laten een duidelijke daling zien. Het valt op dat bij de gedeponeerde jaarrekeningen tot nu toe vier van de vijf ziekenhuizen met verlies kleine ziekenhuizen betreffen: het Havenziekenhuis (-750.000 euro), Ommelander Ziekenhuis Groningen (-5,9 miljoen euro), het Waterland Ziekenhuis (-1,6 miljoen euro) en het Ikazia Ziekenhuis (-3,1 miljoen euro). Deze ziekenhuizen veroorzaken tot nu toe een halvering van het gemiddelde resultaat van de kleine ziekenhuizen.
 

De trend dat kleine ziekenhuizen het financieel steeds moeilijker hebben, doet zich volgens Van den Haak al enkele jaren voor. Het overall beeld voor de kleine ziekenhuizen kan nog ongunstiger uitpakken, want zeven kleine ziekenhuizen hebben hun jaarrekening nog niet gedeponeerd. Daar zitten drie ziekenhuizen bij die vorig jaar onderaan scoorden in de BDO Benchmark Ziekenhuizen: het Slotervaart Ziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland en het Maasziekenhuis Pantein.
 

Toch doen niet alle kleine ziekenhuizen het slechter. Zes kleine ziekenhuizen hebben hun resultaat verbeterd: de Saxenburg Groep (1,6 miljoen euro), het St. Jans Gasthuis (2,6 miljoen euro), Streekziekenhuis Koningin Beatrix (5,9 miljoen), Rivas Zorggroep Beatrix Ziekenhuis (2,6 miljoen euro), het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (3,0 miljoen euro) en het Antonius Ziekenhuis in Sneek (5,2 miljoen). De overige kleine ziekenhuizen zien hun resultaat licht teruglopen.

 

Gepubliceerd op:  22 juni 2016 866 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars geven vernieuwing van ziekenhuiszorg extra impuls

Om een extra impuls te geven aan de noodzakelijke vernieuwing van de zorg hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een pakket van maatregelen afgesproken. Naast een financiële injectie om nieuwe initiatieven versneld van de grond te krijgen, bundelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun krachten om de stijgende kosten van dure geneesmiddelen te beteugelen, gepast gebruik verder te bevorderen en om knelpunten op IT-gebied aan te pakken.

19 februari 202017 x bekeken

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019700 x bekeken