RIVM: Online chlamydia thuistesten minder goed dan labtesten

Thuistesten die via internet worden aangeboden om zélf te testen of je een soa hebt, zijn vaak onvoldoende betrouwbaar. Online testen waarbij je een monster moet opsturen naar een laboratorium, scoren beter. Dat blijkt uit een evaluatie van het RIVM van online chlamydiatesten.
Via internet zijn steeds meer testen beschikbaar waarmee mensen zelf kunnen testen of ze een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben. Er zijn twee soorten: thuistesten en laboratoriumtesten. Thuistesten zijn ‘doe-het-zelf’-testen die mensen thuis kunnen doen (zoals een zwangerschapstest). Bij laboratoriumtesten moeten ze zelf een monster afnemen en naar een laboratorium sturen voor een diagnose. Het aanbod op websites varieert sterk in aanbod en prijs, maar ook in inhoud en kwaliteit van de informatie.

Het RIVM onderzocht, in samenwerking met Soa Aids Nederland, de kwaliteit en informatievoorziening van aanbieders van chlamydiatesten. Zij werden beoordeeld op informatievoorziening, service en follow-up in geval van een infectie. Hieruit bleek dat de betrouwbaarheid van de thuistesten voor chlamydia vaak niet is aangetoond. Ook is de informatievoorziening op de websites van dit type test minder goed. Bij laboratoriumtesten is de informatievoorziening beter, maar deze voldoet nog niet altijd.

Een goede soa-test en een correcte behandeling zijn belangrijk voor de individuele gezondheid én de bestrijding van soa. Daarom is de informatievoorziening op de website van het product heel belangrijk om consumenten een goede keuze te kunnen laten maken over de aankoop van een test. Ook is het van belang dat ze weten wat ze moeten doen als de testuitslag een soa aangeeft (behandeling, partnerwaarschuwing). Veel online soa thuistest aanbieders kunnen de informatie op hun websites op meerdere punten verbeteren.

Klik hier voor het rapport en meer informatie. 
Gepubliceerd op:  22 september 2016 667 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Pasgeboren baby’s testen op SMA met hielprik

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het RIVM vraagt om de nodige zaken uit te zoeken en voor te bereiden. Najaar 2020 komt er meer duidelijkheid.

6 november 2019186 x bekeken

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Antibiotica resistentie is een toenemend probleem. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in oktober 2019 verscheen.

6 november 2019213 x bekeken

RIVM rapport: Invloed van medicijnen op diagnostische tests

Het RIVM heeft in opdracht van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek gedaan naar de invloed van geneesmiddelen op de uitslag van een diagnostische test. Daaruit blijkt dat kennis hierover niet systematisch wordt gedeeld, nergens centraal beschikbaar is en dus bij veel partijen niet bekend is. Daarnaast zijn laboratoria vaak niet op de hoogte van de medicijnen die een patiënt gebruikt. Daardoor is het niet altijd meteen duidelijk dat een medicijn de oorzaak is van een afwijkende testuitslag.

2 september 2019193 x bekeken