RIVM: Point-of-care-testen in de eerstelijnszorg in Nederland

Op 1 mei 2013 verscheen een rapport van het RIVM over POCT in de eerstelijnszorg in Nederland. De aanleiding van het rapport is dat er weinig bekend is over het gebruik en met name het beheer van de bijbehorende patiëntveiligheidsaspecten. Het RIVM constateert dat in de huisartspraktijk voor sommige kwaliteitseisen onvoldoende aandacht is.

Zo is er niet altijd voldoende aandacht voor kwaliteitsbeheersing van de testen, bijvoorbeeld bij opslag, kalibratie en onderhoud. Ook worden universele hygiënische maatregelen uit, zoals handen wassen voordat een bloedmonster wordt genomen, niet altijd goed doorgevoerd. Eén van de bevindingen is ook dat “opfriscursussen” voor het gebruik van POC-testen nauwelijks worden georganiseerd. Bovendien blijkt dat huisartsen het niet goed functioneren van testen slechts sporadisch melden bij de fabrikant. Daardoor kan deze laatste geen maatregelen treffen om zijn product of de instructie voor gebruik te verbeteren.

Wat wel goed blijkt te lopen, is de koppeling van de monsters aan de juiste patiënten (patiëntidentificatie). Ook wordt de benodigde actie ondernomen als de testresultaten onduidelijk zijn.

Het RIVM beveelt aan om bestaande richtlijnen voor huisartsen uit te breiden met betrekking tot het gebruik van POC-testen. Zo kan een goede kwaliteit van zorg worden gehandhaafd en kunnen risico’s op fouten in huisartspraktijken worden voorkomen. 
Klik hier voor het rapport.

Gepubliceerd op:  14 mei 2013 1003 x bekeken
Gerelateerde artikelen

iMTA-rapport: Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen

Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft in 2019 in opdracht van het ZonMw Programma Personalised Medicine onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Belangrijkste hindernis voor implementatie blijkt verschil van inzicht over de meerwaarde van een test.

21 januari 2020136 x bekeken

Nieuwe snelle test voor tuberculose

Wetenschappers van het LUMC ontwikkelden een snelle bloedtest om te bepalen of iemand met aanhoudende hoest, koorts en gewichtsverlies leidt aan de meest dodelijke infectieziekte tuberculose of aan een andere longaandoening. De test gaat nu wereldwijd gevalideerd worden.

5 december 2019127 x bekeken