RTL kopt: Nieuwe test op baarmoederhalskanker voorkomt 35 doden per jaar

Op 12 januari 2017 besteedde RTL ruim aandacht aan de nieuwe test op baarmoederhalskanker. RTL greep terug op de verwachtingen van de Gezondheidsraad, die denkt dat op deze wijze de ziekte sneller opgespoord kan worden nu vrouwen getest worden op de aanwezigheid van het virus.
Volgens de raad kunnen op deze manier jaarlijks 100 extra vrouwen worden opgespoord met baarmoederhalskanker en worden zo 35 sterfgevallen voorkomen.

Bekijk hier de korte video die zij maakten over het vernieuwde bevolkingsonderzoek. 
Gepubliceerd op:  31 januari 2017 607 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Sinds 2017 is er een set om zelf vaginaal materiaal af te nemen beschikbaar voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken. Het afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van HPV (Humaan Papillomavirus). Uit promotieonderzoek bij het Amsterdan UMC blijkt dat zelfafnameset voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als een uitstrijkje bij de dokter.

7 juni 2019668 x bekeken

Zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje

Uit een studie onder 14.000 vrouwen blijkt dat een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig is als het uitstrijkje bij de huisarts. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC op basis van een grootschalige studie, IMPROVE-studie genaamd. Het onderzoek is medio januari 2019 gepubliceerd in de Lancet Oncology.

8 februari 2019556 x bekeken

Monitor 2017 bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek zijn meer relevante afwijkingen opgespoord dan met het oude bevolkingsonderzoek, zo heeft het RIVM vastgesteld. Van alle deelnemende vrouwen maakte 7% gebruik van de zelfafnametest. De deelname ligt tot nu toe lager dan in eerdere jaren.

1 november 2018578 x bekeken