Saltro Directlab wil betrouwbaar alternatief zijn voor dubieuze zelftesten

Het Utrechtse diagnostisch centrum Saltro heeft sinds vorige week een webshop waar iedereen online en anoniem betrouwbare labtesten kan kopen. De eerste test die in het Saltro Directlab wordt aangeboden is een test voor chlamydia, een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Dit soort testen zijn op talloze websites op Internet te koop als doe-het-zelf test. Maar volgens Saltro is het voor consumenten bijna onmogelijk om vast te stellen of zo’n test van goede kwaliteit is. De test die Saltro als gecertificeerd huisartsenlaboratorium nu online aanbiedt is van exact dezelfde kwaliteit als de test die huisartsen voor hun patiënten laten uitvoeren. De test kost 31,50 en wordt door de consument zelf betaald.  Wanneer dezelfde test via de huisarts wordt uitgevoerd, en het eigen risico nog niet volledig is aangesproken, dan betaalt de patient deze test ook zelf.

Bij zorgen over een mogelijke soa, kunnen consumenten via www.saltrodirectlab.nl een soa-test bestellen. Na het invullen van een vragenlijst ontvangt men een advies. Vervolgens kan men een chlamydia-test bestellen. De test wordt samen met een instructie in een discrete envelop thuis gestuurd. Het afgenomen materiaal kan men retour sturen naar Saltro. Saltro voert het onderzoek uit en na enkele dagen is de uitslag in de beveiligde omgeving van het uitslagenportaal beschikbaar. Wanneer er sprake is van een chlamydia-infectie, kan men met een print van de uitslag naar de huisarts. Deze kan direct tot behandeling overgaan. Via de website kan men ook gebruik maken van de anonieme partnerwaarschuwing.

Het direct aan zorgconsumenten aanbieden van diagnostiek past volgens Saltro in de trend waarbij mensen meer regie willen hebben over hun gezondheid. Daar volgt ook uit dat consumenten overwegingen kunnen hebben om een soa-test niet via de huisarts aan te vragen. Volgens Directlab projectleider Sanne van Delft van Saltro leidt de behoefte aan anonimiteit er toe dat consumenten via de GGD een soa-test laten uitvoeren of hun toevlucht nemen tot online aanbieders.

 

Gepubliceerd op:  22 juni 2016 857 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Waarschuwing zelf-test prostaatkanker

De Nederlandse Vereniging voor Urologie hebben publiekelijk laten weten niet te staan achter de oproep van Mylan voor het doen van een thuistest voor prostaatkanker.

5 december 2019497 x bekeken

Kanalisatieregeling bepaalde zelftesten komt te vervallen

In het kader van de nieuwe Europese wetgeving (MDR en IVDR) heeft de minister het wetsvoorstel medische hulpmiddelen naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de onderdelen van dit wetsvoorstel is dat de huidige zogenoemde ‘kanalisatieregeling’ voor bepaalde zelftesten in 2022 komt te vervallen.

29 november 2018343 x bekeken

Aandacht voor zelftests en health checks

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van zelftests om te controleren hoe het met hun gezondheid is gesteld. Huisartsen zijn kritisch: patiënten maken zich vaak nodeloos ongerust na het doen van zo’n test. Daarnaast zouden de checks voor stijgende zorgkosten zorgen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Komt een test bij de dokter' dat eind januari 2018 door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in ontvangst werd genomen.

9 februari 2018564 x bekeken