Screen op coeliakie bij diabetes mellitus

Zes procent van de patiënten met diabetes mellitus type 1 blijkt coeliakie (glutenintolerantie) te hebben. Van de zesduizend patiënten met coeliakie weten duizenden echter niet dat zij deze aandoening hebben. Dat concludeert Sjoerd Bakker, die vorige week bij het VUmc op dit onderwerp is gepromoveerd.
Coeliakie is een aandoening in de dunne darm die ontstaat na het eten van gluten, een eiwit uit tarwe, rogge en gerst. Daardoor ontstaan klachten zoals hevige buikpijn en krampen. De behandeling hiervoor bestaat uit een glutenvrij dieet. Uit het onderzoek van Bakker blijkt dat een derde van de patiënten die op volwassen leeftijd diabetes mellitus type 1 kreeg meer dan vijf jaar klachten hadden, vóórdat coeliakie werd vastgesteld.

Momenteel worden diabetespatiënten niet standaard gecontroleerd op coeliakie. Coeliakie heeft een groot effect op het sociale leven. Opvallend genoeg vond Bakker dat coeliakie geen effect had op de glucoseregulatie van T1DM-patiënten. Coeliakie voldoet aan bijna alle internationale criteria voor screening: de ziekte komt vaak voor, het is makkelijk te diagnosticeren middels antistoffen in het bloed en er is een behandeling mogelijk. Bakker adviseert om diabetes-patiënten elke vijf jaar te testen. 
Gepubliceerd op:  14 december 2016 470 x bekeken