‘Slimme' contactlens voor glucosemeting, maar er zijn ook nadelen

Diabetespatiënten hoeven in de toekomst mogelijk minder vaak bloed te prikken dankzij de ontwikkeling van een zachte contactlens die glucosewaarden meet in traanvocht. Onderzoekers van de technische universiteit van Ulsan in Zuid-Korea zeggen een lens te hebben ontwikkeld die de stroomweerstand in het traanvocht meet. Deze weerstand schommelt met de hoeveelheid glucose.
De Zuid-Koreaanse lens telt vier componenten: een flexibele antenne die energie uit radiogolven opvangt, een minuscule gelijkrichter die daar gelijkstroom van maakt en een glucosesensor plus signaalledje. De werking is gebaseerd op de stroomweerstand in het traanvocht. Die schommelt met de hoeveelheid glucose. Hoe hoger het glucoseniveau, hoe lager de weerstand. Wanneer een grenswaarde wordt overschreden, wordt het stroompje niet langer door het ledje geperst, maar loopt het via de sensor en dooft de led.

Dat het ledje uit gaat als niveaus te hoog zijn, is contra-intuïtief omdat men zou verwachten dat het gaat branden als er iets mis is. Een groter bezwaar is dat het systeem niet reageert op te lage glucosewaarden, die ertoe kunnen leiden dat patiënten plotseling het bewustzijn verliezen. Ook hiervoor moet nog een oplossing komen.
Verder kleven nadelen aan traanvochtmetingen: glucoseniveaus kunnen hier langer dan vijftien minuten na-ijlen op de waarden in het bloed. Dit kan ertoe leiden dat de drager soms te laat wordt gewaarschuwd.

Enige vertragingen gelden voor alle methoden die niet gebaseerd zijn op directe bloedwaarden. Het voordeel van deze systemen is dat ze continu metingen doen, terwijl veel patiënten normaal gesproken maar vier tot zes keer per dag bloed prikken. Hoewel de sensormetingen dus vertraagd zijn, krijgt de drager wel een beter beeld hoe glucosewaarden door de dag schommelen en kan de therapie daarop worden afgestemd. Bovendien is prikken pijnlijk.

Hoewel de lens goed functioneert in een konijnenoog, is hij nog niet op mensen geprobeerd en zijn er nog een aantal technologische problemen die overwonnen moeten worden. Men verwacht niet dat de lens binnen vijf jaar op de markt zal komen.
Gepubliceerd op:  31 januari 2018 559 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diabetesvereniging: bloedglucosemeters slechts sporadisch gewisseld

Verzoeken van leveranciers of apothekers aan gebruikers van bloedglucosemeters om te wisselen van meter komen slechts sporadisch voor. Dat is een voorzichtige conclusie van het Meldpunt Bloedglucosemeters van Diabetesvereniging Nederland (DVN), dat is bedoeld om ervaringen te delen over gedwongen meterwissels.

29 november 2018453 x bekeken

Keuzehulp Bloedglucosemeters staat online

Op 11 juni lanceerde Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’ de Keuzehulp Bloedglucosemeters. De Keuzehulp Bloedglucosemeters is een online tool voor mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen de bloedglucosemeter te kiezen die het beste past bij de medische en persoonlijke situatie van de patiënt.

12 juni 2018519 x bekeken

Glucose zwangere diabetespatiënten continu bewaken

24/7 glucosebewaking van zwangere vrouwen met diabetes mellitus type 1 (DMt1) verbetert neonatale én moederlijke uitkomstmaten. Dat blijkt uit een multicenter, open-label, gerandomiseerde studie die in zeven landen is uitgevoerd. Denice Feig e.a. werkten deze resultaten uit en publiceerden ze in The Lancet.

27 september 2017576 x bekeken