Slimme tampon verzamelt lichaamsmateriaal

Een nieuwe vorm van verzamelen lichaamsmateriaal: de tampon. De start up NextGen houdt zich bezig met de ontwikkeling van zogenaamde smart tampons. Deze slimme tampons moeten het mogelijk maken om eerder dan bij het jaarlijkse uitstrijkje bepaalde medische aandoeningen – die bijvoorbeeld tot onvruchtbaarheid kunnen leiden – op te sporen.
Een tampon verzamelt bloed en cellen. Een slimme tampon test dat bloed en die cellen op enkele biomarkers en stuurt deze data vervolgens naar een digitale database. Dankzij die database kunnen vrouwen maandelijks hun gezondheid in de gaten houden en mogelijk tijdig gewaarschuwd worden als er iets niet goed zit.

In eerste instantie ligt de focus op endometriose (ziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt) en eierstokkanker. Met de slimme tampons hoopt de start-up de vroege tekenen hiervan op te sporen, aangezien deze ziektes vaak pas merkbaar zijn in een later stadium. Op den duur zouden de smart tampons ook informatie over vruchtbaarheid kunnen geven en SOA’s op moeten gaan sporen.

De tampon is nog niet op de markt; voorlopig wordt deze getest. Er wordt op dit moment gewerkt aan een test voor een biomarker in het bloed waarmee endometriose opgespoord kan worden. Clinical trials zijn nodig om data te verzamelen om goedkeuring van de FDA voor hun smart tampons te verkrijgen.

 

Gepubliceerd op:  19 juli 2016 623 x bekeken