Snelle gentest bij hartinfarct voor juiste bloedverdunner

Vijf Nederlandse ziekenhuizen gaan een apparaat testen waarmee binnen een uur vastgesteld kan worden of een hartpatiënt een bepaalde genvariant heeft. Artsen kunnen zo bepalen of ze clopidogrel of een andere bloedverdunner moeten toedienen. Ongeveer 30% van de patiënten reageert door een genvariant minder goed op clopidogrel.

 

De test wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, de Isala Klinieken in Zwolle, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Het apparaat zal bij ongeveer 2.700 patiënten met een hartinfarct worden gebruikt. De deelnemers met de genvariant krijgen een andere bloedverdunner, namelijk prasugrel of ticagrelor. Jaarlijks worden ongeveer 25.000 mensen in Nederland met een hartinfarct gedotterd en opgenomen in het ziekenhuis.

 

Gepubliceerd op:  26 maart 2013 1239 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Inzicht in genetische variatie hulp bij voorspellen ernst hartspierziekte

Onderzoekers van onder andere Amsterdam UMC hebben een verklaring gevonden voor variaties in ernst van een ziekte van de hartspier. Het onderzoek benadrukt het belang van het beter in beeld brengen van genetische variaties die, bovenop het genetische defect, bijdragen aan de ernst van deze ziekte.

25 februari 20211272 x bekeken

Gen ontdekt als oorzaak ontwikkelingsachterstand bij kinderen

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben het gen ontdekt dat betrokken is bij een progressieve hersenziekte die leidt tot ernstige ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Deze achterstand kan nu sneller aan de hand van de vetsamenstelling van het bloed worden vastgesteld.

6 november 2019407 x bekeken

Farmacogenetica van belang bij plaatjesremmers

Genetische screening van patiënten die een coronaire stent krijgen voor een acuut hartinfarct, zorgt ervoor dat minder mensen duurdere middelen met meer bijwerkingen nodig hebben. Nederlandse cardiologen hebben het bewijs geleverd dat deze strategie veilig is.

6 november 2019319 x bekeken