Sneller DNA-onderzoek voor patiënten met borstkanker in MMC

De oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen voortaan zonder tussenkomst van een klinisch geneticus een spoed DNA-onderzoek bij borstkanker indiceren en aanvragen. Deze versnelde procedure levert veel voordelen op voor patiënten met de diagnose borstkanker.
In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker (12 procent). Meestal is dit niet erfelijk, maar in ongeveer 5 tot 10 procent van de gevallen wordt borstkanker wel veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo’n erfelijke aanleg kan worden opgespoord met DNA-onderzoek. Normaal gesproken wordt een spoed DNA-onderzoek aangevraagd met inmenging van een klinisch geneticus, een erfelijkheidsarts, van Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Dit zorgt voor vertraging in het proces. Daarom is het nu mogelijk dat de oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van MMC zelf spoed DNA-onderzoek voorstellen en bespreken met de patiënt en daarnaast ook het onderzoek aanvragen via een digitaal programma.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  17 oktober 2018 398 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 201913 x bekeken

Evaluatie gebruik en impact genprofieltest bij vroege borstkanker in Nederland

De genprofieltest wordt in Nederland zowel binnen als buiten de kaders van de richtlijn Mammacarcinoom ingezet. Dat blijkt uit onderzoek met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De onderzoekers signaleren dat het gebruik van de genprofieltest heeft geleid tot een afname van het gebruik van chemotherapieën.

11 februari 2019330 x bekeken

Een potentiële rol voor de patholoog bij het opsporen van erfelijke borstkanker

Pathologisch onderzoek kan een rol spelen in de opsporing van erfelijke borstkanker. Dat blijkt uit een recent promotieonderzoek van Shoko Vos aan de Universiteit Utrecht. Onderzoek uit dit proefschrift toont aan dat meerdere weefselbiomarkers, gebaseerd op eiwitexpressie, BRCA methylering en miRNA expressie in borsttumoren van nut kunnen zijn bij het identificeren van mogelijk BRCA1/2-gerelateerde borstkanker.

17 oktober 2018346 x bekeken