Sneller DNA-onderzoek voor patiënten met borstkanker in MMC

De oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen voortaan zonder tussenkomst van een klinisch geneticus een spoed DNA-onderzoek bij borstkanker indiceren en aanvragen. Deze versnelde procedure levert veel voordelen op voor patiënten met de diagnose borstkanker.
In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker (12 procent). Meestal is dit niet erfelijk, maar in ongeveer 5 tot 10 procent van de gevallen wordt borstkanker wel veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo’n erfelijke aanleg kan worden opgespoord met DNA-onderzoek. Normaal gesproken wordt een spoed DNA-onderzoek aangevraagd met inmenging van een klinisch geneticus, een erfelijkheidsarts, van Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Dit zorgt voor vertraging in het proces. Daarom is het nu mogelijk dat de oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van MMC zelf spoed DNA-onderzoek voorstellen en bespreken met de patiënt en daarnaast ook het onderzoek aanvragen via een digitaal programma.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  17 oktober 2018 439 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Nieuwe methode bepaalt snel effect van veranderingen in borstkankergen PALB2

Vrouwen met een genetische verandering in het PALB2-gen hebben een verhoogde kans op borstkanker. Dat was al bekend. Maar niet van alle veranderingen in het gen, ook wel varianten genoemd, is bekend wat het effect is op borstkankerrisico. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een nieuwe methode gevonden die kan helpen die vraag te beantwoorden.

5 december 201942 x bekeken

Nieuwe bloedtest kan borstkanker vijf jaar voor de eerste knobbel opsporen

Britse onderzoekers van de Universiteit van Nottingham hebben een bloedtest ontwikkeld die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen, tot wel vijf jaar voordat de eerste symptomen verschijnen. Hiermee kunnen duizenden levens worden gered, omdat de ziekte beter te behandelen is als deze vroeg wordt ontdekt. De nieuwe techniek zou op termijn de mammografie kunnen vervangen.

6 november 201998 x bekeken

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 201968 x bekeken