Snellere diagnostiek bij infecties zorgt voor juiste keuze antibiotica

Dankzij twee vernieuwde testen kan de veroorzaker van een infectie sneller opgespoord worden. Patiënten kunnen hierdoor 16 uur eerder het goede antibioticum toegediend krijgen. Te brede en overbodige antibiotica kunnen sneller gestopt worden en (onnodig) antibioticumgebruik verminderd. Niet alleen de ontwikkeling van deze testen, ook meer aandacht voor de invoering ervan in de dagelijkse praktijk zijn van belang voor een optimaal antibioticumbeleid.

Dit zijn de conclusies van Judith Beuving in haar proefschrift "Rapid diagnosis of bloodstream infection – From theory to clinical practice".

Het proefschrift beschrijft twee nieuwe betrouwbare testen waarmee de veroorzaker van de infectie en de gevoeligheid voor het antibioticum 16 uur eerder bekend zijn. Judith Beuving: “Bij patiënten bij wie we een infectie van het bloed vermoeden, starten we altijd meteen met antibiotica. Meestal gaat het dan om meerdere brede antibiotica, zodat alle meest voor de hand liggende veroorzakers ingedekt worden. Helaas is dit toch niet altijd het juiste antibioticum voor de bacterie die de infectie veroorzaakt, zeker in deze tijd van toenemende antibiotica resistentie. Dankzij de snelle test kunnen mensen 16 uur eerder het juiste antibioticum krijgen. Als sneller bekend is welke bacterie de infectie veroorzaakt, kunnen we te brede en overbodige antibiotica sneller stoppen, het (onnodig) antibioticumgebruik verminderen en de vorming en verspreiding van resistente bacteriën voorkomen. Om te komen tot een optimaal antibioticumbeleid is het overigens niet alleen belangrijk om snelle testen te ontwikkelen. We moeten ook (meer) aandacht gaan besteden aan de invoering van de nieuwe testen in de dagelijkse praktijk.”

De eerste test betreft een simpele aanpassing van een bestaande test, zodat resultaten eerder beschikbaar zijn. Deze aanpassing was al eerder beschreven, maar nog beperkt getest. Om nog sneller resultaten te krijgen, werd de tweede test ontwikkeld.

Klik hier voor meer informatie. 

 

Gepubliceerd op:  22 juni 2016 940 x bekeken
Gerelateerde artikelen

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Antibiotica resistentie is een toenemend probleem. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in oktober 2019 verscheen.

6 november 2019322 x bekeken

Maar in Nederland blijft antibioticaresistentie redelijk stabiel

Wereldwijd neemt antibioticaresistentie toe. Uit het jaarlijkse rapport NethMap/MARAN Monitoring of antimicrobial resistance and antibiotic usage in animals in the Netherlands 2019 blijkt dat Nederland goed scoort. In dit rapport presenteren verschillende organisaties samen de gegevens over het antibioticagebruik en -resistentie in Nederland, zowel voor mensen als voor dieren.

10 juli 20191138 x bekeken