Soa Aids Nederland lanceert online SOA-testwijzer Advies.chat

Soa Aids Nederland lanceert op 19 april een online soa-testwijzer met als titel Advies.chat. Daarmee kunnen gebruikers 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgen over soa-tests. Met deze nieuwe interventie kunnen consumenten snel en eenvoudig ontdekken of zij risico lopen op een soa en hoe ze die het beste kunnen laten testen. Ook verwijst Advies.chat naar betrouwbare soa-zelftest aanbieders.

 

 

De website is dé oplossing voor iedereen die drempels ervaart om zich te laten testen op hiv en andere soa, bijvoorbeeld door schaamte, kosten of angst voor de uitslag. Zo heeft iedereen direct toegang tot advies op maat, kijkt niemand mee als er vragen beantwoord worden over het seksleven én kunnen gebruikers voorkomen dat ze klachten krijgen. 

In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met hiv. Ruim 10% van hen is niet op de hoogte van de eigen hiv-status, omdat hier niet op is getest. Ook met andere soa lopen mensen soms te lang door. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe klachten krijgen als chronische buikpijn, onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen of tijdelijke verminderde onvruchtbaarheid.

Advies.chat is geen vervanging voor een professioneel consult. Soa Aids Nederland blijft adviseren om naar de huisarts of GGD te gaan voor het testen op soa en de beste zorg. Aan mensen met klachten en gewaarschuwden wordt dit zelfs dringend gevraagd. Helaas kan of wil niet iedereen naar de huisarts of GGD, of dit nu te maken heeft met financiële of persoonlijke drempels. Steeds meer mensen maken gebruik van online soa-zelftest aanbieders, terwijl een groot deel daarvan totaal onbetrouwbaar is. In 2016 zijn er minstens 60.000 van dit soort soa-zelftests verkocht. ‘Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies’, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. ‘Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten stukken kleiner én voorkomt dat je soa doorgeeft aan een ander.’

Richtlijn huisartsen

Testwijzer advies.chat is volledig geautomatiseerd en volgt de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor een soa-consult. Dat betekent dat je bij Advies.chat dezelfde vragen krijgt die je bij de huisarts kunt verwachten. De website is in nauw overleg met de GGD ontwikkeld en adviezen zijn gebaseerd op de ruim 30 jaar ervaring bij de Aids Soa Infolijn. Als je iets niet begrijpt of extra vragen hebt, helpt een chatbox je verder.

‘Advies.chat gidst mensen online naar een aanbod van soa-zelftests waar ze wel van op aan kunnen’, licht Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland toe. ‘Als mensen dan toch kiezen voor een soa-zelftest wordt dit ondersteunend aan het werk van professionals in de soa-zorg in plaats van ondermijnend. Zo kunnen we de verspreiding en de gevolgen van hiv en andere soa met elkaar beter tegengaan.

Klik hier voor meer informatie.

 

 

Gepubliceerd op:  20 april 2017 553 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019557 x bekeken

Toename soa-diagnoses bij huisartsen, maar niet bij Centra Seksuele Gezondheid

Het RIVM heeft het soa jaarrapport uitgegeven. Hieruit blijkt dat aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test doet bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2018 gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben. Chlamydia is de soa die het vaakst voorkomt onder hetero’s. Bij homomannen is dat gonorroe. Bij huisartsenpraktijken nam het aantal soa-consulten en -diagnoses toe, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar.

10 juli 2019854 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018519 x bekeken