SOA Aids Nederland lanceert Testwijzer.nl en nodigt uit tot indienen offerte zelftesten

Soa Aids Nederland lanceert in het najaar van 2016 de website Testwijzer.nl en beoogt hiermee een betrouwbaar aanbod van zelftesten op soa’s en hiv onder de aandacht te brengen van consumenten die daarnaar op zoek zijn. Ze heeft onder aanbieder van zelftesten een tender uitgeschreven.
Via Testwijzer.nl kan de patiënt/consument informatie vinden over soa-testen en de aanbieder van die testen, en ook direct een soa-zelftest kopen. Soa Aids Nederland hanteert voor de inrichting van de Testwijzer (medisch-inhoudelijk) de NHG richtlijn ‘het soa consult’, en zoekt soa-zelftest aanbieders die (i) testen aanbieden voor de soa-testen die daarin genoemd staan: chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis B en (ii) die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen (zie hierna). De Testwijzer kan naar de aanbieders doorverwijzen.

Omdat men de indruk heeft dat er nog steeds een drempel is om een dergelijke test via de reguliere kanalen te laten uitvoeren (zoals kosten) ziet men dat zelftesten steeds belangrijker kunnen worden, onder meer door de anonimiteit. Maar er moet dan wel sprake zijn van een betrouwbare test met een betrouwbaar resultaat en een goed advies over de  keuze van soa-testen, het tijdstip en de manier van testen en het eventuele vervolg.

Soa Aids Nederland wil potentiële gebruikers doorleiden naar een privaat soa-testaanbod via de site en nodigt daartoe aanbieders uit om een offerte te doen. De geselecteerde soa-zelftest aanbieder betaalt Soa Aids Nederland een vast bedrag plus een bedrag per verkochte test. Deze inkomsten zullen geïnvesteerd worden in het onderhoud en de doorontwikkeling van Testwijzer.nl.

Aan aanbieders worden wel bepaalde eisen gesteld. Offertes kunnen worden ingediend tot 2 oktober 2016. Er zal bij de selectie worden gelet op de volgende drie zaken:  Criteria zelftesten en dienstverlening weegfactor, de prijs voor de aangeboden testen en testpakketten en de planning en samenwerking.

Meer informatie vindt u hier in een brief met bijlage.  
Gepubliceerd op:  22 september 2016 732 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Waarschuwing zelf-test prostaatkanker

De Nederlandse Vereniging voor Urologie hebben publiekelijk laten weten niet te staan achter de oproep van Mylan voor het doen van een thuistest voor prostaatkanker.

5 december 2019601 x bekeken

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019645 x bekeken

Toename soa-diagnoses bij huisartsen, maar niet bij Centra Seksuele Gezondheid

Het RIVM heeft het soa jaarrapport uitgegeven. Hieruit blijkt dat aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test doet bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2018 gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben. Chlamydia is de soa die het vaakst voorkomt onder hetero’s. Bij homomannen is dat gonorroe. Bij huisartsenpraktijken nam het aantal soa-consulten en -diagnoses toe, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar.

10 juli 2019934 x bekeken