Soa-poli Amsterdam weigert 2600 mensen

Door de bezuinigingen op soa-poliklinieken moet de GGD Amsterdam vanaf donderdag duizenden mensen weigeren die zichzelf willen laten controleren op geslachtsziekten. Volgens de GGD gaat het op jaarbasis om 2600 mensen, ofwel zesduizend consulten.
De GGD Amsterdam, met de grootste soa-poli van Nederland, waarschuwde al eerder dat de wachtlijsten voor mensen die zich willen laten testen op hiv opliepen tot "onacceptabele hoogten". De overheid wil in de hoofdstad dit jaar nog maar 40 duizend consulten vergoeden. Dat zijn er zesduizend minder dan vorig jaar.
 
Dit betekent nu dat jongeren tussen de 20 en 25 jaar niet langer automatisch meer terecht kunnen voor soa-onderzoek bij de polikliniek. Dit geldt ook voor mensen van buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam. Zij worden verwezen naar hun lokale GGD of huisarts. Het risico op soa's bij jongeren tussen de 20 en 25 jaar is volgens de GGD relatief laag. Jongeren tot 20 jaar kunnen nog wel gewoon terecht bij de kliniek.
 
GGD Amsterdam gaf eerder al aan dat het probleem van te lange wachtlijsten waarschijnlijk bij alle GGD's in de grote steden speelt. (ANP)
Gepubliceerd op:  15 oktober 2015 951 x bekeken