Stapje voorwaarts met bloedtest voor vroegtijdige detectie borstkanker

Een eenvoudige bloedtest die borstkanker aantoont tot wel vijf jaar voordat de symptomen zich aandienen. Hiermee zouden duizenden levens kunnen worden gered. Britse onderzoekers menen zo’n veelbelovende test te hebben ontwikkeld. Zij presenteerden hun onderzoek begin november tijdens de ‘National Cancer Research Institute (NCRI) Cancer Conference’ in Glasgow.
Borstkanker is in de Westerse landen de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden ongeveer 55.000 vrouwen getroffen door deze ziekte en elk jaar gaan er bijna 12.000 aan dood. Omdat de ziekte veel beter te behandelen is bij vroege ontdekking, zouden duizenden levens kunnen worden gered met een test die de tumor veel eerder opspoort dan met de gangbare technieken. Britse onderzoekers hebben de basis gelegd voor een test waarmee een borsttumor in bloed kan worden gedetecteerd, tot wel vijf jaar voordat de eerste knobbel aantoonbaar is. De onderzoeksgroep maakt deel uit van het Centre of Excellence for Autoimmunity in Cancer (CEAC), School of Medicine, onderdeel van de Universiteit van Nottingham.
 
Antistoffen
Kankercellen produceren specifieke eiwitten (antigenen) die het immuunsystemen triggeren tot de aanmaak van antistoffen. Deze zogeheten autoantistoffen verwijderen vervolgens de kankereiwitten uit het lichaam. Britse onderzoekers ontdekten dat deze kankereiwitten ofwel tumor associated antigens (TAAs) prima indicatoren zijn voor de aanwezigheid van een tumor. Zij hebben combinaties van TAAs ontwikkeld die specifiek zijn voor borsttumoren en onderzochten of er in het bloed van borstkankerpatiënten bijbehorende autoantistoffen aanwezig zijn. In een pilotstudie met 90 borstkanker patiënten en een controlegroep van 90 vrouwen zonder borstkanker werd het bloed van de deelnemers gescreend op de aanwezigheid van autoantistoffen tegen TAAs. Bijna 40 procent van de vrouwen met borstkanker werden geïdentificeerd op basis van de bloedtest en bij 80 procent van de gezonde vrouwen werd de ziekte uitgesloten. Hieruit blijkt dat het principe van de test werkt, maar dat de nauwkeurigheid zeker nog verbeterd moet worden. Cruciaal lijkt de keuze van de combinatie van TAAs.
 
Vervolgstudie
Sterkere combinaties van TAAs moeten leiden tot grotere nauwkeurigheid en gevoeligheid van de test en hogere betrouwbaarheid van de uitslagen. Inmiddels is een verbeterde versie van de test ontwikkeld, die in een vervolgstudie met 800 deelnemers wordt gevalideerd. De wetenschappers verwachten over ongeveer vijf jaar een marktrijpe test te hebben. Ook onderzoeken ze of het principe toepasbaar is voor vroege opsporingen van andere typen tumoren.
 
Gepubliceerd op:  17 januari 2020 440 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Risico op borstkanker na genetische test nauwkeuriger in beeld

Internationaal onderzoek laat zien dat borstkankerrisico’s nauwkeuriger kunnen worden bepaald net generische test naar genetische afwijkingen. Het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) heeft daaraan meegewerkt.

25 februari 20211251 x bekeken

Promotie: Speuren naar genen om borstkanker te bestrijden

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de onderliggende processen die verantwoordelijk zijn voor uitzaaiingen bij een gevaarlijk type borstkanker. Zo hoopt men nieuwe mogelijkheden te vinden om de ziekte te behandelen. Dit onderzoek richt zich onder meer op de genen die een rol spelen bij het uitzaaien van bepaalde type borstkanker.

21 januari 2020887 x bekeken

Nieuwe methode bepaalt snel effect van veranderingen in borstkankergen PALB2

Vrouwen met een genetische verandering in het PALB2-gen hebben een verhoogde kans op borstkanker. Dat was al bekend. Maar niet van alle veranderingen in het gen, ook wel varianten genoemd, is bekend wat het effect is op borstkankerrisico. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een nieuwe methode gevonden die kan helpen die vraag te beantwoorden.

5 december 2019342 x bekeken