Sterke groei regiomaatschappen

Ruim 70% van de ziekenhuizen heeft te maken met instellingsoverstijgende maatschappen. Dit blijkt uit een telling van de Nederlandse Zorgautoriteit.

De NZa onderzocht 81 algemene ziekenhuizen, waarvan er 58 te maken hebben met ziekenhuisoverstijgende fusiemaatschappen. Naar schatting zijn er nu 150 tot 200 van zulke maatschappen actief. De explosieve groei van het aantal regiomaatschappen heeft in potentie grote gevolgen voor de machtsverhoudingen binnen en de aansturing van ziekenhuizen.

Urologen lopen voorop: 43% van hen heeft zich ziekenhuisoverschrijdend georganiseerd. Andere specialismen die hoog scoren zijn heelkunde (41%), plastische chirurgie (36%), reumatologie (36%) en medische microbiologie (31%). De explosieve groei van het aantal regiomaatschappen heeft in potentie grote gevolgen voor de machtsverhoudingen binnen en de aansturing van ziekenhuizen. De minister wil de vorming van regio- of megamaatschappen ontmoedigen. De NZa rapporteert voor 1 juli aan minister Schippers van VWS over de recente ontwikkelingen binnen de maatschappen.

Gepubliceerd op:  12 april 2013 1129 x bekeken