'Stop geldklopperij aanbieders soa-tests'

Huisarts en hoogleraar soa en hiv Jan van Bergen wil dat dure soa-tests verdwijnen. De prijs van een chlamydiatest bij de huisarts varieert van 40 tot 300 euro. Het is de taak van de overheid en verzekeraars om in te grijpen in de “geldklopperij en zakkenvullerij" door aanbieders van de tests, stelde Van Bergen. Laboratoria, waar de chlamydiatestsworden onderzocht, rekenen volgens Van Bergen “exorbitante bedragen. Zo'n geautomatiseerde test zou eerder 15 dan 40 of 50 euro moeten kosten, laat staan 300", zegt Van Bergen, die ook programmaleider is bij expertisecentrum Soa Aids Nederland.
Sommige labs rekenen echter de prijs van een handmatig proces, of testen ongevraagd ook op andere soa's, waardoor de prijzen omhoogschieten. Van Bergen noemt het een extra, “makkelijke bron van inkomsten voor een lab", zonder dat daar extra werk tegenover staat. De huisarts ziet dat er nu mensen zijn die er vanwege de hoge kosten voor kiezen zich niet te laten testen. Die kosten kunnen flink drukken op de eigen bijdrage. Door met de ziekte rond te blijven lopen, lopen ze risico op complicaties en verdere verspreiding. “Of ze kiezen voor goedkopere, onbetrouwbare doe-het-zelftesten", stelt Van Bergen.

De dure tests leiden bovendien tot “onnodige kostenstijgingen in de zorg", die hij schat op tientallen miljoenen per jaar. Ten slotte zullen steeds meer mensen zich wenden tot de soa-poli's van de GGD, waar de soa-tests gratis zijn. Maar hiervoor zijn die poli's niet bedoeld, benadrukt Van Bergen. “Ze zijn er voor risicogroepen en aanvullend op de huisartsenzorg." 
Gepubliceerd op:  20 augustus 2013 1192 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnostiek in het kader van SOA

Vroege opsporing en tijdige behandeling van SOA zoals chlamydia en hiv zijn belangrijk om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. ZonMw ondersteunt onderzoek op dit terrein binnen het project Infectieziektebestrijding.

24 oktober 2019645 x bekeken

Toename soa-diagnoses bij huisartsen, maar niet bij Centra Seksuele Gezondheid

Het RIVM heeft het soa jaarrapport uitgegeven. Hieruit blijkt dat aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test doet bij een Centrum Seksuele Gezondheid is in 2018 gelijk gebleven. Ruim 18 procent daarvan bleek een soa te hebben. Chlamydia is de soa die het vaakst voorkomt onder hetero’s. Bij homomannen is dat gonorroe. Bij huisartsenpraktijken nam het aantal soa-consulten en -diagnoses toe, vooral onder mensen ouder dan 25 jaar.

10 juli 2019934 x bekeken

Aantal nieuwe hiv-besmettingen gedaald

Zo'n 750 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan het voorgaande jaar, toen er 820 nieuwe hiv-infecties bijkwamen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

29 november 2018594 x bekeken