Structurele biologische verschillen tussen depressie en bipolaire stoornis

Promotieonderzoek laat zien dat er structurele biologische verschillen lijken te bestaan tussen mensen met een depressieve of een bipolaire stoornis. Het gaat daarbij om verschillen in aspecten van het immuunsysteem én stress-systeem. De bevindingen helpen de ontstaanswijze van deze ziektebeelden beter te begrijpen, en laten tegelijk zien hoe belangrijk het is beide systemen samen te onderzoeken.
Stemmingsstoornissen, zoals een depressie of bipolaire stoornis, komen wereldwijd veel voor en hebben een grote impact op de kwaliteit van leven. Bij bipolaire stoornissen kan het bovendien tot wel tien jaar duren voordat de juiste diagnose gesteld wordt en patiënten de juiste behandeling krijgen. Vanuit het idee dat meer begrip van de onderliggende ziektemechanismen kan helpen om een onderscheid te maken tussen depressie en bipolaire stoornis werd de samenhang onderzocht tussen ontregelingen in het afweersysteem en het stress-systeem.
 
De onderzoeker Becking ontdekte onder andere dat een bepaalde ontstekingsgerelateerde marker (C-reactive protein, CPR) sterk verhoogd was bij depressieve mannen die manische symptomen ontwikkelden – in verhouding met depressieve mannen die deze symptomen niet kregen.
 
Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  20 juni 2018 591 x bekeken