Subsidie ZonMW voor speuren naar leukemie met 100 keer méér precisie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis ontvangt subsidie voor extreem verfijnd onderzoek naar de behandeling van de kwaadaardige bloedziekte chronische myeloïde leukemie (CML). Internist-hematoloog Peter Westerweel gaat onderzoeken op welk moment patiënten verantwoord en op tijd kunnen stoppen met de zogeheten tyrokinaseremmers.
Met de subsidie kan een detectieapparaat worden aangeschaft dat het ziekmakende eiwit in het bloed van CML-patiënten kan waarnemen met een precisie die honderd keer zo groot is als bij de huidige standaardmeetmethode. Het apparaat wordt het eerste in zijn soort dat in Nederland komt te staan.
De verfijnde techniek, de zogeheten ‘digitale druppel-PCR’, kan een bloedmonstertje verdelen in tien miljoen kleine druppeltjes en daarin nog individuele fragmenten van celkernmateriaal van leukemiecellen vaststellen.
 
Het onderzoek richt zich op het kiezen van het moment dat patiënten verantwoord kunnen stoppen met het innemen van de geneesmiddelen. Met de nieuwe techniek kan veel beter dan voorheen worden vastgesteld hoever de ziekte is teruggedrongen, waardoor een individuele beslissing genomen kan worden wanneer het verantwoord is de therapie stop te zetten.
 
Het draagt allemaal bij aan een behandeling op maat en past heel goed binnen het programma ‘Goed Gebruik Geneesmiddelen’, een van de aandachtspunten van ZonMW.

 

Gepubliceerd op:   1 november 2018 261 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Verloop van acute leukemie beter te voorspellen met Next Generation Sequencing

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om bij patiënten met acute myeloïde leukemie het verloop en de ernst van hun ziekte beter te voorspellen. Hierdoor kunnen ze een behandeling krijgen die meer op maat is. De onderzoekers hebben hierover zojuist gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM).

20 april 2018826 x bekeken

Meer kinderen genezen van leukemie door therapie op maat

Kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL), de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, hebben een veel betere genezingskans als de 2 jaar durende chemotherapie wordt aangepast op de reactie na de eerste kuren. Via een nieuw ontwikkelde test wordt na iedere kuur gekeken hoeveel leukemiecellen nog aanwezig zijn, de zogenaamde minimale rest ziekte (MRD).

22 juni 2016763 x bekeken