Teller meldpunt verspilling in de zorg boven de 17.000

De Minister van VWS wil verspilling in de zorg tegengaan. Sinds het begin van het meldpunt Verspilling in de zorg zijn er meer dan 17.000 meldingen binnengekomen.
Verspilling tast de betaalbaarheid van de zorg aan en zet de solidariteit waarop het zorgstelsel is gebaseerd onder druk. Het is daarom van groot belang dat verspilling wordt aangepakt. Om een goed beeld te krijgen van waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen er zijn opende minister Edith Schippers (VWS) op 25 mei het landelijk meldpunt Verspilling in de Zorg. Sindsdien zijn er ruim 17.000 meldingen binnengekomen bij het meldpunt.
 
Afgelopen maanden zijn alle meldingen gelezen en ingedeeld in verschillende categorieën. De analyse die hieruit volgt is inmiddels door minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer gezonden. Deze analyse geeft een goed beeld van de verschillende vormen van verspilling en waar de meeste verspilling ervaren wordt. Ook levert het een uiteenlopend beeld van mogelijke oplossingen op.
 
Achter de schermen van het meldpunt zijn drie themagroepen ingericht: Curatieve zorg, Langdurige Zorg en Genees- en Hulpmiddelen. Elke groep bestaat uit vertegenwoordigers van relevante partijen uit het veld, zoals patiënten, mantelzorgers, verpleegkundigen, apothekers, artsen, verzekeraars, andere zorgverleners, producenten en werkgevers. Deze groepen gaan de komende jaren aan de slag met de meldingen en op zoek naar concrete oplossingen. De themagroepen Genees- en Hulpmiddelen en Langdurige zorg zijn inmiddels gestart. De themagroep Curatieve Zorg start volgende maand. Begin volgend jaar zullen de eerste resultaten bekend zijn en zullen zij elk hun actieplan tegen verspilling presenteren.
 
Klik hier voor de analyse en hier voor de brief aan de Tweede Kamer. 
Gepubliceerd op:   8 oktober 2013 1128 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Minister Bruno Bruins wil meer regie op gepast gebruik van zorg

Welke zorg helpt de patiënt echt en welke zorg voegt eigenlijk niks toe? Hoe onderzoeken we dat het beste? En hoe brengen we de uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk? Dat zijn de vragen die prof. dr. Sjoerd Repping samen met medisch specialisten, patiënten, verpleegkundigen, ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid moet gaan beantwoorden.

25 februari 2019550 x bekeken

FiZi: Ziekenhuizen gaan dit jaar omzetplafonds overschrijden

Uit de Financiële Zorgthermometer van FiZi blijkt dat 90 procent van de ziekenhuizen verwacht dit jaar het omzetplafond bij één of meerdere zorgverzekeraars te overschrijden. Meer dan de helft geeft aan zorg te blijven doorleveren ondanks de mogelijk negatieve financiële impact.

6 november 2019790 x bekeken

KPMG: Ziekenhuizen staan op barsten

Mede door personeelstekorten schrijven ziekenhuizen enkel zwarte cijfers door investeringen af te bouwen. Dat stemt tot zorgen, vindt KPMG, ondat drie of vier ziekenhuizen al jaren in de gevarenzone zitten. Dit komt onder meer omdat de ziekenhuisomzet door stijgende zorgvraag in vier jaar met 3% per jaar zal groeien, maar volgens de Hoofdlijnakkoorden met overheid en zorgverzekeraars moet de groei beperkt blijven en zelfs terug naar 0%.

6 november 2019843 x bekeken