Terugdringen antibioticagebruik onder pasgeborenen mogelijk door nieuwe test

Onderzoekers hebben een manier gevonden om antibioticagebruik op een veilige manier terug te dringen onder pasgeborenen die mogelijk een infectie hebben. De inzet van een procalcitoninetest (PCT-test) kan onnodig antibioticagebruik voorkomen.
Baby's in westerse landen die mogelijk een bloedvergiftiging (sepsis) hebben, krijgen nog te vaak en te lang antibiotica toegediend. Bloedvergiftiging is moeilijk vast te stellen, maar kan levensbedreigend zijn.

Volgens Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis krijgt naar schatting 8 procent van de pasgeborenen antibiotica, onder het motto 'better safe than sorry, terwijl slechts bij 0,1 procent van de pasgeborenen werkelijk sprake is van een sepsis.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Erasmus MC en het Luzerner Kantonsspital uit Zwitserland, werden 1.710 zuigelingen onderzocht in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechië en Canada.

De helft kreeg een antibioticabehandeling op basis van de huidige richtlijnen en bij de andere helft werd door middel van een zogenoemde procalcitoninetest (PCT-test) gekeken of er werkelijk sprake was van sepsis. Dankzij de PCT-test konden kinderen gemiddeld twaalf uur eerder stoppen met antiobioticagebruik en hoefden ze korter in het ziekenhuis te verblijven.

De onderzoeksresultaten, die  gepubliceerd zijn in The Lancet, worden nu toegepast in een app voor mobiele telefoons en tablets. "De PCT-test is valide en veilig", stelt Van Rossum. Volgens haar kan de app veel pasgeborenen helpen bij "een veel betere start in het leven".
Kinderen die op jonge leeftijd worden blootgesteld aan antibiotica lopen later in hun leven meer risico op het oplopen van eczeem, allergie of darmontstekingen.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  27 september 2017 535 x bekeken
Gerelateerde artikelen

DNA sequencing voor $2 per gen?

Wetenschappers van de Universiteit van California in Los Angeles hebben – kennelijk uit frustratie over de hoge kosten van commercieel verkrijgbare testen – een ‘ gene-synthesis technology’ ontwikkeld dat onderzoekers in staat zou stellen hun eigen genen snel en efficiënt zelf te maken. Dit zou slechts $2 per gen kosten. De techniek staat nu beschreven in Science.

23 februari 2018958 x bekeken

Farmacotherapeutisch paspoort: betere respons en minder bijwerkingen

Verschillen in genetische profielen van patiënten kunnen een oorzaak zijn voor verschillen in effectiviteit en bijwerkingen van geneesmiddelen. Met de uitslag van de DNA-test kan de arts in overleg met de apotheker de dosering van het medicijn veranderen of een ander medicijn voorschrijven. Patiënten met ernstige bijwerkingen of lage respons kunnen daarom gebaat zijn bij een farmacogenetisch consult.

20 februari 2019588 x bekeken