Test op kanker bij vrouwen moet beter

Een groep van negen analisten uit verschillende ziekenhuizen zegt in een petitie dat de nieuwe testmethode op baarmoederhalskanker niet goed genoeg is. Daarover berichtte het AD begin april

De test zal volgend jaar worden ingevoerd, maar mist de diagnoses van baarmoederhalskanker die niet zijn veroorzaakt door het hpv-virus, schrijven de analisten die in laboratoria cellen beoordelen  op afwijkingen. De huidige test spoort foute cellen op waarna er onderzoek plaatsvindt. De nieuwe test kijkt eerst naar de aanwezigheid van het virus. Wie het virus niet bij zich draagt heeft geen uitstrijkje nodig. 

Gepubliceerd op:  21 april 2015 1113 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 2019994 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019366 x bekeken