Testen op DPD-deficiëntie verbetert veiligheid chemo

Patiënten die een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen van chemotherapie hebben kunnen worden geïdentificeerd door te testen op deficiëntie van het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD). Het op voorhand testen op vier genetische DPYD-varianten verbetert de patiëntveiligheid. Dat schrijft Linda Hericks in het Pharmaceutisch Weekblad van 8 maart 2019.
Fluoropyrimidine-bevattende chemotherapie is effectief in de behandeling van onder meer darmkanker, maagkanker en borstkanker, maar leidt ook vaak tot ernstige toxiciteit bij 15 tot 30% van de patiënten. Deze toxiciteit is vaak gerelateerd aan deficiëntie van het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD). Door patiënten voorafgaand aan de behandeling te screenen op DPD-deficiëntie maakt het mogelijk om DPD-deficiënte patiënten een dosisreductie te geven. Zo wordt de toxiciteit verlaagd, maar blijft de behandeling wel effectief. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Linda Henricks.
 
Deze toxiciteit resulteert vaak in ziekenhuisopnames, stoppen van de behandeling en is zelfs dodelijk bij ongeveer 0,5 tot 1% van de behandelde patiënten.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  13 maart 2019 1024 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 2019356 x bekeken

Mooi voorbeeld van TOM: Screening op DPD-deficiëntie verbetert veiligheid van chemotherapie

De veiligheid van patiënten die bepaalde chemotherapie krijgen, kan sterk verbeterd worden als vóór start van de behandeling gescreend wordt op DPD-deficiëntie, en patiënten met DPD-deficiëntie behandeld worden met een lagere, geïndividualiseerde dosering van het fluoropyrimidine-geneesmiddel. Dit blijkt uit een proefschrift van Linda Henricks, die in september promoveerde aan de UU.

2 oktober 2018459 x bekeken

Gevoeligheid voor bestraling te voorspellen dankzij tumorbiologie

Met hulp van tumorbiologie is te voorspellen of een patiënt met hoofd-halskanker goed zal reageren op radiotherapie. Uit recent promotieonderzoek blijkt dat biologische kenmerken gemeten in tumorweefsel iets kunnen zeggen over de kans op terugkeer van de tumor na de bestraling. Messenger-RNA en micro-RNA werden gebruikt om informatie te verzamelen over de mechanismes die een tumor minder gevoelig voor bestraling maken.

31 januari 2018781 x bekeken