Therapie op maat bij kanker door whole genome sequencing

Dankzij kunnen artsen hun patiënten tegenwoordig behandelen op basis van hun individuele genetische opmaak. Dat is niet alleen goed nieuws voor de patiënt, maar ook voor de medische wetenschap. Door vergelijking van het DNA van de tumor met het normale DNA van de patiënt kunnen uitspraken worden gedaan over de eigenschappen van de kanker, zoals erfelijkheid en hoe geneesmiddelen erop reageren.
Dit zegt Edwin Cuppen, directeur van de Hartwig Medical Foundation, hoogleraar humane genetica aan het UMC Utrecht en hoofdonderzoeker bij het Oncode Institute. De Hartwig Medical Foundation is een non-profitorganisatie die door een systematische, door data gedreven aanpak het ontstaan van kanker probeert te begrijpen en daarmee de behandeling van patiënten wil verbeteren.
 
Volgens hem biedt het verbeteren en opschalen van sequencen mogelijkheden om binnen een enkele dag het genoom van een individuele persoon te verwerken: whole genome sequencing.
Die technologie stelt onderzoekers en behandelaars in staat om het DNA van patiënten met kanker onder de loep te nemen, en ze op basis van hun genetische opmaak een gepersonaliseerde behandeling te bieden.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   9 april 2019 547 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019264 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017682 x bekeken