Therapie op maat: Nieuw onderzoek naar optimale dosis reumamedicijn rituximab

De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc starten een onderzoek naar de beste dosering van rituximab, een biologische medicatie tegen reumatoïde artritis. Op basis van uitkomsten van eerder onderzoek is het mogelijk dat patiënten even goed reageren op een lagere dosering. Dit geeft minder bijwerkingen voor patiënten en brengt ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee. Het onderzoek duurt naar verwachting twee jaar en kost ongeveer driehonderdduizend euro. Dat wordt betaald door zorgverzekeraars CZ en Menzis.
In Nederland lijden ongeveer 65.000 patiënten aan reumatoïde artritis (RA). RA-patiënten hebben chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten en leidt tot pijnklachten, minder functioneren, schade aan gewrichten en lagere kwaliteit van leven. Rituximab behoort tot de groep biologische reumamedicijnen die voor veel patiënten vaak effectief zijn, maar in de standaard voorgeschreven dosis ook kans op bijwerkingen en hoge kosten met zich meebrengen. In de afgelopen jaren zijn een viertal kleine studies naar rituximab gepubliceerd die lieten zien dat een lagere dosering ook net zo goed zou kunnen werken. Het medicijn is echter nog niet eerder onderdeel geweest van een gericht onderzoek naar dosisoptimalisatie bij RA-patiënten.

Eerder onderzoek van de Sint Maartenskliniek naar andere biologische reumamedicatie, wees uit dat een grote groep patiënten met een lagere dosis toe kan. Een deel van de patiënten bleek helemaal zonder de medicijnen te kunnen, met dezelfde goede behandelresultaten als voorheen. Dankzij een lagere dosering hoeven de patiënten minder prikken te krijgen en op termijn zullen ze minder last krijgen van bijwerkingen. Bij het afbouwen van deze medicijnen is het van belang dat patiënten regelmatig langskomen bij de reumatoloog, zodat deze goed kan controleren dat de ziekte niet verergert.

Lees hier meer informatie.
Gepubliceerd op:  14 december 2016 355 x bekeken