Therapie op maat: nieuwe predicatieve biomarker voor kankermedicatie Avastin

Een nieuwe biomarker kan voorspellen welke patiënten niet gebaat zullen zijn met Avastin. Daardoor kan men deze patiënten de neveneffecten van deze medicatie besparen en is de kans groter dat ze sneller en met lagere zorgkosten een optimale behandeling krijgen.
Het RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland) en de internationale medewerkers van het onderzoeksconsortium ANGIOPREDICT hebben aangetoond dat de chromosomale instabiliteit (duplicatie of vernietiging van volledige of gedeeltelijke menselijke chromosomen) kan voorspellen welke patiënten het meest baat zullen hebben bij een belangrijk geneesmiddel voor de behandeling van colorectale kanker (Avastin).
 
De studie, geleid door onderzoekers van het RCSI en het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie in België, verschijnt deze maand in het prestigieuze internationale tijdschrift Nature Communications. Ze is een belangrijke stap voorwaarts in het wereldwijde streven om patiënten met colorectale kanker een meer gepersonaliseerde behandeling te bieden.

Onderzoekers benadrukken het belang van deze ontdekking, omdat is aangetoond dat tumoren met een gemiddelde tot hoge chromosomale instabiliteit beter reageren op een behandeling met Avastin, terwijl tumoren met een lage chromosomale instabiliteit er minder gevoelig voor zijn.

Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   1 november 2018 447 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Biomarkers zorgen voor betere opsporing van (agressieve) prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Onlangs verscheen een proefschrift over het identificeren en valideren van bloed- en urinebiomarkers voor gebruik in de klinische praktijk. Het richtpunt was “personalized medicine” voor prostaatkankerpatiënten en in het bijzonder het verbeteren van detectie van significante prostaatkanker staat centraal, door het aantal onnodige prostaatbiopten en overdiagnostiek/overbehandeling te verminderen.

19 januari 2021552 x bekeken

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019452 x bekeken