Therapie op maat: nieuwe predicatieve biomarker voor kankermedicatie Avastin

Een nieuwe biomarker kan voorspellen welke patiënten niet gebaat zullen zijn met Avastin. Daardoor kan men deze patiënten de neveneffecten van deze medicatie besparen en is de kans groter dat ze sneller en met lagere zorgkosten een optimale behandeling krijgen.
Het RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland) en de internationale medewerkers van het onderzoeksconsortium ANGIOPREDICT hebben aangetoond dat de chromosomale instabiliteit (duplicatie of vernietiging van volledige of gedeeltelijke menselijke chromosomen) kan voorspellen welke patiënten het meest baat zullen hebben bij een belangrijk geneesmiddel voor de behandeling van colorectale kanker (Avastin).
 
De studie, geleid door onderzoekers van het RCSI en het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie in België, verschijnt deze maand in het prestigieuze internationale tijdschrift Nature Communications. Ze is een belangrijke stap voorwaarts in het wereldwijde streven om patiënten met colorectale kanker een meer gepersonaliseerde behandeling te bieden.

Onderzoekers benadrukken het belang van deze ontdekking, omdat is aangetoond dat tumoren met een gemiddelde tot hoge chromosomale instabiliteit beter reageren op een behandeling met Avastin, terwijl tumoren met een lage chromosomale instabiliteit er minder gevoelig voor zijn.

Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   1 november 2018 306 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken. Dit nieuwe multi-tumorsyndroom is beschreven door onderzoekers van het Radboudumc, LUMC en het Prinses Máxima Centrum in Cancer Cell.

25 februari 2019265 x bekeken

Bloedtest kan in de toekomst longkanker voorspellen

Binnen enkele jaren is slechts een buisje bloed nodig om de meest voorkomende vorm van longkanker op te sporen. Volgens onderzoek van VUmc in Amsterdam kan met zo'n bloedtest met 91 procent zekerheid vastgesteld worden of iemand vergevorderde longkanker heeft. Bij kanker in een vroeg stadium is dit 81 procent, aldus het ziekenhuis.

30 augustus 2017682 x bekeken