TOM: DNA profiel psychiatrische patiënten maakt medicatie op maat mogelijk

Het Erasmus MC heeft een polikliniek Farmacogenetica in het leven geroepen. Hier kunnen patiënten terecht die beginnen met psychiatrische medicatie. De dosering wordt in deze polikliniek vastgesteld op basis van hun DNA-profiel, waardoor medicatie op maat mogelijk is. Vooralsnog betreft het een proef tot eind 2017.
Medicatie voor psychiatrische patiënten heeft vaak bijwerkingen of blijkt niet effectief. Het is vaak zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosering per individuele patiënt. De genetische aanleg van patiënten kan een rol spelen in het omzetten en afbreken van medicatie. Vijf tot 10% van de mensen heeft bijvoorbeeld een probleem een enzym in de lever waardoor ze meer bijwerkingen of minder werkzaamheid van medicatie kunnen hebben dan andere mensen. Met DNA-profilering heeft men bij voorbaat meer zekerheid over de werking van de medicatie. 

Tot medio december 2017 kunnen patiënten verwezen worden via het verwijsformulier op de website. De poli past in het streven van het Erasmus MC om te komen tot Personalized Medicine: effectievere zorg met minder bijwerkingen, dus een veiligere behandeling. 

De polikliniek Farmacologie is een initiatief van de afdelingen Klinische Chemie (prof.dr. Yolanda de Rijke en prof.dr. Ron van Schaik) en Psychiatrie (prof.dr. Witte Hoogendijk) en wordt gehouden door dr. Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog.

Klik hier en hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:   5 oktober 2017 935 x bekeken