Transparantieregister Zorg meldt voor het eerst ook interacties over medische hulpmiddelen

Het Transparantieregister Zorg heeft deze week de gegevens over 2015 gepubliceerd. Dit jaar zijn naast gegevens van farmaceutische bedrijven voor het eerst ook met de betaalde samenwerkingen die leveranciers van implantaten in de cardiologie en orthopedie hebben met zorgverleners meegenomen. Dit is een pilot van de GMH.
Farmaceutische bedrijven hebben in 2015 meer gegevens gemeld over samenwerkingen met zorgverleners. Het register is verder uitgebreid met financiële relaties die de bedrijven hebben met patiëntenorganisaties,. De waarde van alle financiële relaties samen is in 2015 ruim € 51 miljoen. De totale waarde van de relaties die is gemeld binnen de pilot in de medische hulpmiddelensector (implantaten voor cardiologie en orthopedie), vertegenwoordigt een kleine 3%.
 
In het totaal ging het in 2015 om 14.000 relaties waarbij artsen, apothekers, verpleegkundigen, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen. Voorbeelden van samenwerking zijn adviesdiensten door artsen, het optreden als spreker, het schrijven van een wetenschappelijk artikel voor een bedrijf of bijdragen van farmaceutische bedrijven aan nascholingsactiviteiten of medische congressen of projecten van ziekenhuizen. In 2015 hebben farmaceutische bedrijven ook informatie gemeld over de samenwerking met patiëntenorganisaties en over betaalde onkostenvergoedingen bij dienstverlening en nascholing aan zorgverleners. 

 

Gepubliceerd op:  29 april 2016 634 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Jaarcijfers Transparantieregister Zorg 2019 gepubliceerd

Het Transparantieregister Zorg heeft vandaag de gegevens over financiële samenwerkingsrelaties tussen zorgverleners, zorginstellingen en leveranciers van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en diergeneesmiddelen in 2019 openbaar gemaakt.

28 juli 20201263 x bekeken

Transparantieregister Zorg publiceert jaarcijfers 2018: pers en Kamervragen

Het Transparantieregister Zorg publiceerde eind juli 2019 de jaarcijfers over financiële samenwerkingsrelaties rond medische hulpmiddelen, geneesmiddelen en diergeneesmiddelen in 2018. De cijfers laten een stijging zien van het aantal bedrijven en de totale waarde van de relaties.

2 september 20191659 x bekeken