Uiterlijk voorspellen met DNA

Niet alleen intelligentie kan worden voorspeld: er wordt ook onderzoek gedaan naar het voorspellen van het uiterlijk van verdachten door middel van DNA-analyse. Eind mei is daarvoor een project VISAGE gestart. Dit heeft als doel het beter kunnen voorspellen van uiterlijke kenmerken van personen die DNA hebben achtergelaten op een plaats van delict.
VISAGE staat voor VISible Attributes Through GEnomics Consortium. Het samenwerkingsverband telt dertien partners van academische, justitiële en politie-instellingen uit acht Europese landen. De deelnemers komen uit Nederland, Duitsland, Polen, Zweden, Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. De Nederlandse partners zijn het Erasmus MC en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Prof. Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie in het Erasmus MC, coördineert het onderzoek. Hij licht toe: "Onbekende daders van misdaden kunnen niet worden geïdentificeerd door middel van routine DNA-profilering. Een beschrijving van uiterlijk zichtbare kenmerken van een persoon vanuit DNA dat is achtergelaten op een plaats van delict helpt de politie om onbekende verdachten beter op te sporen.

 VISAGE brengt nieuwe wetenschappelijke kennis tot stand en ontwikkelt prototype testmethoden. Die zullen, na validatie, worden toegepast in de forensische praktijk. Het doel is om vanuit DNA-sporen uiterlijke kenmerken, leeftijd en de geografische afkomst van een persoon te voorspellen. De recherche kan hiermee, zo is de verwachting, onbekende daders sneller en efficiënter opsporen.

Het was al mogelijk om uit gevonden DNA informatie te putten over de oog- en haarkleur. Nu komen er naar verwachting mogelijkheden bij om de huidskleur nauwkeuriger te bepalen. De testuitslagen bieden geen absolute zekerheid, maar helpen de politie om de puzzel van de verdachte nader in te vullen.

VISAGE wordt met 5 miljoen euro gefinancierd door het EU Horizon 2020 programma.
Gepubliceerd op:  21 juni 2017 855 x bekeken