Uitzending KRO-Reporter en vervolg

Op donderdag 23 mei jl. is de medische hulpmiddelen-wereld uitgebreid aan de orde geweest in KRO Reporter. Het ging over de relaties tussen fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen en artsen.

 

Het accent lag op de cardiologie. De Stichting GMH heeft bij monde van Mirjam de Bruin in de uitzending gereageerd. Klik hier voor de uitzending.

Naar aanleiding van deze uitzending zijn er dinsdag 27 mei jl. in Tweede Kamer vragen gesteld aan Minister Schippers van VWS. De SP heeft de relatie van artsen met de medische industrie aan de orde gesteld tijdens het Vragenuurtje; de SP sprak van omkoping en vond dat de minister te weinig doet. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1347811 (de eerste vijf minuten zijn relevant). Het is nog niet duidelijk of er ook nog schriftelijke vragen volgen; er komt in ieder geval ook een woordelijk verslag in de zogenoemde Handelingen van de Tweede Kamer. 

De Minister heeft haar rug recht gehouden als het gaat om de GMH, en duidelijk aangegeven dat artsen en ziekenhuizen nu aan zet zijn. In dat kader heeft ze gemeld dat er voor wederkerigheid een stap wordt gemaakt deze zomer, met het (voorgenomen) besluit tot aansluiting van KNMG, NVZ en NFU bij de GMH. Ze heeft ook gemeld dat ze nu ook transparantie van banden van artsen met de medische hulpmiddelensector wil, naar voorbeeld van het Transparantieregister. De Minister gaf ook aan in Brussel aan te gaan kaarten dat er een wettelijke basis zou moeten komen in de regelgeving over medische hulpmiddelen die optreden van de Inspectie mogelijk zou maken; deze ontbreekt nu. 

Er komt mogelijk een Algemeen Overleg over dit onderwerp. We weten daarover meer na de vergadering van de Vaste Kamercommissie VWS op 5 juni 2013.

 

Gepubliceerd op:   4 juni 2013 998 x bekeken